Beste reistijd Malawi & Zambia

Malawi en Zambia liggen op het zuidelijk halfrond, niet te ver van de evenaar, en kennen daardoor een tropisch klimaat. Er is zowel een winter als een zomer seizoen maar het klimaat wordt met name gedomineerd door een droog- en regenseizoen.

Droog- en regenseizoen

Het regenseizoen begint in november aan haar aanloop waardoor er dan af en toe al een flinke bui kan vallen. Oktober en november behoren ook tot de warmste maanden waardoor zo'n bui een aangename verfrissing kan zijn! Vanaf december wordt het regenseizoen heftiger en zullen de droge dagen zich afwisselen met louter regendagen. Januari en februari zijn de absolute heftigste regenmaanden waarin de regio beter vermijdt kan worden. In maart vlakken de regens weer af en in april kan er nog af en toe een buitje vallen. Vanaf mei t/m oktober is het droog.

Winter- en zomerseizoen

Omdat Malawi en Zambia op het zuidelijk halfrond liggen zijn de winters/zomers precies het tegenovergestelde van onze winters/zomers. Juni t/m augustus behoren tot koudste maanden waarin het overdag een prettige 20 graden gemiddeld is. Ook dit is een indicatie want de temperaturen zijn afhankelijk van de hoogteverschillen. Nyika Plateau (Malawi) ligt op zo'n 2500m hoogte en hier wordt het in de Malawiaanse winter overdag niet warmer dan 10-15 graden en koelt het 's avonds af tot het nulpunt. Aan Lake Malawi, Liwonde NP (Malawi) en in de vallei van South Luangwa (Zambia) blijft het kwik overdag tijdens de wintermaanden op een heerlijke 25 graden hangen. Kafue (Zambia) ligt ook wat hoger, hier daalt de temperatuur tot zo'n 15 graden maximaal overdag. Voor alle regio's geldt dat 's avonds een vestje tot warme fleece tijdens de winter aan te raden is.

De overgangsmaanden van augustus en september (lente) behoren samen met april en mei (herfst) tot de prettigste reisperiode qua het klimaat betreft. Het is overdag lekker warm, droog en zonnig en 's avonds kan men ook goed nog buiten zitten in een t-shirtje of vestje (uitzondering Nyika Plateau wat 's avonds ook koud blijft!). Oktober wordt ter plekke ook wel 'suicide month' genoemd vanwege de nog uitblijvende regens en hoge temperaturen die tot wel 35-40 graden kunnen oplopen. De mussen vallen van het dak, maar het wild laat zich graag zien bij de weinige overgebleven waterpunten.

Samengevat: De beste periode om naar Malawi/ Zambia te reizen is vanaf half maart tot half december. De maanden april/mei/augustus/september/november kennen het meest aangename klimaat.