Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
 

Verrassend Nairobi

Nairobi is het startpunt van mijn studiereis voor Matoke Tours door Kenia. Samen met mijn collega Rob reis ik een kleine twee weken door dit prachtige land in Oost-Afrika. We bezoeken Amboseli, waar je met een beetje geluk zicht hebt op de Kilimanjaro. We gaan naar Ol Pejeta en Nakuru Nationaal Park, waar je ongetwijfeld neushoorns tegenkomt, naar het onovertroffen Samburu Game Reserve met haar unieke diersoorten en natuurlijk bezoeken we de fantastische Masai Mara. Maar we beginnen in de hoofdstad Nairobi, een stad die verrassend veel leuks te bieden heeft!

Geschreven door Charlotte Nefs

Na een vlucht van acht uur kom ik vroeg in de ochtend aan op het vliegveld van Nairobi, waar ik opgewacht word door chauffeur James. Hij brengt me naar Wildebeest Eco Camp, de eerste accommodatie van onze reis. Onderweg praten we over van alles en nog wat: de nieuwe voetgangersbruggen die het aantal verkeersdoden tegen moeten gaan, de drukte in het stadsverkeer en de enorme files. Maar ook over de nationale sport hardlopen waarbij de Nederlandse Lorna Kiplagat, van origine Keniaanse, een nationale held is en een voorbeeld voor vele Kenianen. Onderweg kijk ik om me heen en neem het typisch Afrikaanse leven in me op. Ik vind het heerlijk om de bekende bedrijvigheid op straat weer te zien. Straatverkopers lopen met hun waar tussen de stilstaande auto’s door. De hoge verkeersdrempels zijn een goede plek voor de verkopers om te verzamelen. Hier kunnen automobilisten niet anders dan stapvoets overheen rijden dus is er alle tijd om ook nog boodschappen te doen. James koopt twee bananen voor ons en na het eten ervan worden de bananenschillen naar buiten gegooid. Hij legt uit dat de verkopende dames aan het eind van de dag alle rommel weer opruimen. Zo niet, dan mogen ze hier niet meer verkopen. Kenia is op de goede weg! Bijna een jaar geleden hebben ze tevens een verbod ingevoerd op plastic tassen, die een groot gevaar vormen voor het milieu. Je riskeert een flinke boete of zelfs een celstraf wanneer je plastic tasjes in je bezit hebt. Dat zouden meer landen moeten doen! Afrika loopt wat dat betreft voor op onze westerse wereld.

Aangekomen bij Wildebeest Eco Camp staat Rob al op me te wachten. Hij is gisteravond aangekomen en heeft de eerste Keniaanse nacht er al op zitten. De accommodatie ligt zo dicht bij Nairobi National Park dat hij gisteravond leeuwen heeft horen brullen! Later zullen we zien hóe dicht Nairobi tegen dit nationale wildpark aan ligt. Het human-wildlife conflict is hier dan ook zeker aan de orde. Recentelijk is de ringweg om Nairobi verplaatst, waarbij het park weer wat kleiner is geworden. De stad groeit en de dieren moeten hier helaas voor wijken. Uiteraard leidt dit nog wel eens tot conflicten tussen mens en dier, wanneer de dieren zich alsnog buiten de parkgrenzen begeven in hun oorspronkelijke habitat.

We maken het staartje van een pittig regenseizoen mee en ook nu komt de regen met bakken uit de hemel. De vrolijke dame van de receptie loopt met een grote paraplu mee naar mijn safaritent. Vanaf de veranda kijk ik de prachtige tuin in met een grote vijver, een zwembad en heel veel bloemen en vogels. Kleine snelle sunbirds (kolibries) lijken haast stil tussen de struiken te hangen, maar zijn vervolgens toch weer te snel weg voor een mooie foto! Ik zou hier uren kunnen blijven zitten, maar daar is geen tijd voor. Na een snelle douche ga ik ontbijten met Rob, Heike en Ledama. Heike is onze nieuwe agent voor Kenia en Ledama is onze gids/chauffeur voor de komende weken. Na de yoghurt met vers fruit is het tijd om op pad te gaan. We gaan (een deel van) het inmiddels droog geworden Nairobi verkennen.

Wildebeest Eco Camp ligt in de wijk Karen, vernoemd naar de beroemde Deense schrijfster Karen Blixen die in dit gebied haar koffieplantage is begonnen. De film Out of Africa is op haar leven gebaseerd en je komt haar naam hier overal tegen. We blijven vandaag in dit deel van Nairobi, aangezien hier genoeg te beleven valt. Uiteraard bezoeken we de nodige accommodaties voor een inspectie. We zijn verrast door de mooie groene tuinen met veel bloemen en vogels en er zijn duidelijk genoeg leuke plekken om te overnachten. Er staat echter nog meer op het programma vandaag!

Om stipt elf uur zijn we bij het olifantenopvangcentrum David Sheldrick Wildlife Trust. Dagelijks wordt hier tussen elf en twaalf uur een introductie op deze organisatie gegeven en kunnen geïnteresseerden hier een kijkje nemen. De organisatie staat bekend als meest succesvolle olifantenopvang en rehabilitatieprogramma ter wereld en is een pionier op het gebied van natuurbehoud en –bescherming. De organisatie houdt zich onder andere bezig met anti-stroperij, het creëren van bewustwording van natuurbehoud bij lokale gemeenschappen en het bieden van veterinaire hulp aan dieren in nood. Het grootste onderdeel is de opvang van weesolifanten. Sinds de oprichting in 1977 zijn er al meer dan 150 olifanten met de hand groot gebracht en zelfs opnieuw uitgezet in Tsavo Nationaal Park. Hier zijn ze opgenomen in de wilde kuddes en een aantal van hen heeft zelfs al weer jongen gekregen.

Een groep olifanten wordt naar het modderige terrein gebracht waar het publiek zich omheen heeft verzameld. Een dun touwtje scheidt de bezoekers van de jonge olifanten. De verzorgers lopen mee en geven de olifanten één voor één een fles melk. Daarna nemen de dieren een modderbad, spelen met elkaar of eten wat blaadjes van de takken die her en der verspreid liggen. Een enkeling is nieuwsgierig en komt dichter naar het publiek toe gewandeld om er door verschillende handen geaaid te worden of om met zijn achterwerk tegen het touw aan te schuren. Dit leidt tot grote hilariteit van de aanwezigen. Één van de verzorgers geeft uitleg over het project en stelt alle olifanten aan ons voor. Dit is de jongste groep en de leeftijd van de dieren loopt uiteen van één tot drie jaar. We krijgen van iedere olifant de geschiedenis te horen: waar het dier is gevonden, hoe oud het was op dat moment en wat de reden was dat hij alleen aangetroffen werd. Een belangrijke oorzaak is helaas nog altijd stroperij, waarbij zelfs moeders van slechts enkele weken of maanden oude baby’s worden gestroopt om hun ivoor. De snel groeiende bevolking in Kenia (human-wildlife conflict) speelt hier ook een rol. Zo zijn er olifanten die hun kudde kwijt geraakt zijn en op gemeenschapsgrond rond zwierven. Natuurlijke oorzaken zijn onder andere te vinden in aanhoudende droogte, waardoor de moeder is overleden.

Olifanten zijn sociale, intelligente en emotionele dieren en de baby olifanten die hier binnen gebracht worden zijn vaak sterk getraumatiseerd. Ze krijgen op dat moment een eigen verzorger toegewezen, die letterlijk dag én nacht voor ze zorgt en zelfs ‘s nachts bij ze in de stal slaapt. Na jarenlange intensieve verzorgings- en rehabilitatieprogramma’s zijn de dieren klaar om opnieuw uitgezet te worden in het wild. Dit gebeurt in Tsavo Nationaal Park, waar de David Sheldrick Wildlife Trust al jaren actief is. Hoewel het uurtje uitleg wellicht wat toeristisch of commercieel te noemen is, blijft het een bijzonder en heel belangrijk project en ben ik blij dat we het een bezoek gebracht hebben. Nu misschien nog een olifant adopteren…

Op naar iets heel anders! Met de dikke roodbruine klei waar de olifanten ook doorheen liepen nog onder mijn schoenen geplakt stap ik de auto weer in. We rijden vandaag van hot naar her om zoveel mogelijk van Nairobi te kunnen zien. Het volgende onderdeel is Kazuri, wederom iets waar ik graag een kijkje ga nemen! Kazuri betekent ‘klein en mooi’ in het Swahili en verwijst naar de prachtige kralen en sieraden van keramiek die hier worden gemaakt. Kazuri is in 1975 opgericht door Lady Susan Wood, die samen met haar man Michael Wood ook de East African Flying Doctor Service (de huidige African Medical Research Foundation, AMREF) oprichtte. Zij begon een kleine workshop waar twee gehandicapte vrouwen kralen gingen maken. Al snel waren er meer geïnteresseerde vrouwen in de omgeving en inmiddels werken er meer dan 340 vrouwen. De werknemers zijn voornamelijk alleenstaande moeders die een vast inkomen heel goed kunnen gebruiken. Precies volgens de missie van Kazuri, die dit wil bereiken door kwalitatief goede en mooie sieraden te produceren en deze te verkopen in binnen- en buitenland.

Werknemer Joseph geeft ons een rondleiding door de fabriek en laat hierbij het hele proces zien: van het maken van de sieraden en andere producten tot en met de verkoop. Het begint bij de klei uit de omgeving van Mount Kenya, die behandeld moet worden om er goed mee te kunnen werken. De werkbare klei gaat naar de medewerkers die hier handmatig kralen van maken in allerlei vormen en maten. Na het bakken van de klei worden de kralen beschilderd en opnieuw gebakken tot ze klaar zijn om er sieraden van te maken. Het laatste onderdeel is het maken van de armbanden, kettingen en sleutelhangers, die vervolgens hier in de winkel komen te hangen of geëxporteerd worden. De kralen in allerlei verschillende kleuren glanzen je hier tegemoet! Het is mooi om het hele proces van dichtbij te zien, evenals het prachtige eindresultaat. Na een rondje door te winkel kies ik na lang denken en twijfelen twee mooie armbanden uit als souvenir voor thuis.

We moeten snel weer verder want er staat nog één activiteit op het programma. We gaan naar het Giraffe Centre wat onderdeel is van het Africa Fund for Endangered Wildlife (A.F.E.W.). Deze organisatie zet zich in voor het behoud van de Rothschild giraffe. Toen in 1979 bleek dat er van deze bedreigde giraffensoort nog maar 130 dieren in west-Kenia rond liepen, werd hier in Nairobi een fokprogramma opgestart. Inmiddels is het programma uitgebreid met een educatiecentrum over natuurbehoud, waar per jaar meer dan 50.000 scholieren uit heel Kenia naar toe komen. Het fokprogramma is een groot succes. Inmiddels zijn er meer dan 40 Rothschild giraffen uitgezet in diverse wildparken in Kenia. Wanneer de dieren die hier geboren worden twee à drie jaar oud zijn en zelfstandig genoeg zijn om te overleven in het wild, worden ze naar een van de wildparken gebracht waar ze zich aansluiten bij een bestaande kudde. Dit alles gaat in nauwe samenwerking met dierenartsen van de Kenia Wildlife Service (KWS).

De dieren lopen vrij rond in een gebied van 60 hectare. We zien ze verderop tussen de bomen lopen en kijken vanaf een verhoogd platform over het gebied uit. Één giraffe staat voor onze neus te wachten op een paar brokjes die we mogen geven. Ze zijn gewend aan de toeristen die hier jaarlijks in grote getale langs komen en zijn dan ook totaal niet schuw. Het is een bijzondere gewaarwording om die grote kop van zo dichtbij te bewonderen en om de ruwe tong over mijn hand te voelen. We moeten uitkijken dat we geen kopstoot krijgen van deze overenthousiaste giraffe! In de verte zien we Giraffe Manor nog liggen, een luxe lodge waar de giraffen letterlijk door het raam naar binnen kijken. Als je wilt ontbijten met giraffen, dan moet je hier zijn! Wij zijn klaar met ons programma voor vandaag en rijden terug naar onze eigen lodge. Wat een dag! Vanochtend zette ik voet op Afrikaanse bodem en ik heb in één dag al tussen de olifanten gestaan, het contrast gezien tussen het drukke centrum van Nairobi en de rust van prachtig bloeiende tuinen én letterlijk oog in oog met een giraffe gestaan. Welkom in Nairobi! We nemen afscheid van Heike en Ledama, hoewel we Ledama morgen zien als onze reis écht gaat beginnen.

Alhoewel, laten we na vandaag Nairobi ook niet uitvlakken! Het is een verrassend veelzijdige stad waar je gemakkelijk een dag of twee door kunt brengen. Naast de door ons ondernomen activiteiten zijn er mooie wandelingen in de omgeving van de Ngong Hills te maken, kun je een tour door de stad maken of het Karen Blixen House bezoeken. En dan heb ik het kleine Nairobi National Park nog niet eens genoemd!

Morgen weer op pad, laat het avontuur maar beginnen. Ik ben in Kenia!

Onze populaire bestemmingen

Zelf ook op reis door Kenia?

Ontdek onze reizen hier!

Onze populaire bestemmingen

Inspiratie & ervaringen

Wij inspireren u graag met onze ervaringen en tips