Lake Malawi - hoogtepunten - Malawi

Lake Malawi

Zonder twijfel de grootste natuurlijke attractie van Malawi: Lake Malawi. Dit zoetwatermeer is maar liefst 590 km lang, en beslaat daarmee 20% van het totale oppervlak van Malawi. Lake Malawi behoort tot de 'three great lakes' van Afrika: Lake Victoria, Lake Tanyanika & Lake Malawi. Dit meer is ontdekt door Livingstone in 1859, en is tevens het diepste meer van Afrika. Visliefhebbers/duikers komen hier aan hun trekken met de 1000 verschillende cichliden die leven in het meer. Van deze cichliden is namelijk maar 1% niet endemisch! Dat maakt het meer begrijpelijk een zeer gewilde snorkel en duik bestemming!

Cape Maclear, ligt aan de zuidkant van Lake Malawi en is sinds 1980 een nationaal park en sinds 1984 een UNESCO World Heritage site. Dit gebied is ook vandaag de dag het meest idyllische en tropische, en daardoor het meest populaire gebied aan het meer. Het Nationaal Park is heuvelachtige, vol met Baobab bomen en trekt vele verschillende vogelsoorten aan. De visarend wordt hier gegarandeerd zonder problemen gespot!

Lake Malawi wordt ook wel 'Lake of Stars' genoemd. Het kan geen verassing zijn dat het meer 's nachts lijkt op te lichten door de duizenden zichtbare sterren aan de hemel. Lake Malawi heeft over haar gehele lengte kleine dorpjes aan de kust liggen. Vanwege de minimale bezoekersaantallen en prachtige tropische stranden is een bezoek aan Lake Malawi erg authentiek. Verbaas je niet dat de dames hier nog op het strand de was doen, terwijl de jongens een balletje trappen! Dorpelingen en bezoekers kunnen hier zij aan zij genieten van de goudgele stranden & tropische natuurlijke omgeving. Uiteraard zijn er voldoende accommodaties die afgelegen liggen en een eigen privé strand hebben. Zo kunnen reizigers, zonder zich opgelaten te voelen, in hun badkleding genieten van deze ultieme Afrikaanse strand bestemming.

Buiten de regio van Cape Maclear heeft Lake Malawi ook aan de noordelijke stranden idyllische stranden. Deze worden minder bezocht, maar zijn ook ontzettend schilderachtig en mogelijk nog authentieker! Nkhata Bay staat bekend als een echte backpackers plek met een Carabische vibe, en dat ziet men terug in het accommodatie aanbod. In het weekend wordt in Nkhata Bay dan ook leuk gefeest aan het meer! Chintheche ligt hier net zuiden van en is de exclusievere strand locatie aan de noordelijke stranden. Het water is nog helderder en het zand nog fijner! Dit is tevens de enige locatie vanaf Lake Malawi waar paardrijd excursies ondernomen kunnen worden.

Tot slot is er één heel bijzonder eiland wat voor de kust van Mozambique ligt: Likoma Island. Dit is de meest exclusieve bestemming van de gehele regio! Alleen te bereiken per safari vluchtje, (of met de onregelmatige cargo boot die er 2 dagen over doet!), is Likoma Island een wereld apart. Maar 17 km2 groot, en 'ontploft' met imposante Baobab bomen, witte strandstranden en kraakhelder water is dit de meest ultieme en exclusieve strand locatie. Een bezoek gaat dan ook gepaard met een verblijf bij de zeer luxe Kaya Mawa.

Oppervlakte meer:29.600 km2
Locatie: Afstand vanaf Lilongwe: Cape Maclear zo'n 4 uur. Chintheche op zo'n 6 uur rijden vanaf Lilongwe
Activiteiten: Snorkelen, duiken, kanoën, watersportactiviteiten, zwemmen, paardrijden & hiken

Activiteiten Lake Malawi

Snorkelen / duiken

Vanaf alle strand locaties kan men snorkel- en duikexcursies ondernemen. Dit gaat altijd middels een boottochtje zodat er vanaf een diepere locatie gesnorkeld of gedoken kan worden. Elke accommodatie weet precies wat de beste plek in de omgeving is om de meeste cichliden te zien!

(Vogel) wandelingen

De natuurwandelingen kunnen vanaf alle strand locaties ondernomen worden, hoewel de hikes vanaf Cape Maclear / Monkey Bay tot de mooiste behoren. De wandelingen hier vinden plaats in het Lake Malawi Nationaal Park. Er zijn speciale vogelwandelingen te boeken vanaf zowel Cape Maclear als Chintheche

Kanoën

Vanaf elke locatie kan men vrij gaan snorkelen over het meer. Doordat het een zoetwater meer is, hoeft men geen rekening te houden met riffen. Die zijn er immers niet!

Watersportactiviteiten

Gemotoriseerde watersport activiteiten worden vanaf Cape Maclear georganiseerd vanaf een paar accommodaties. Denk dan aan zeilen & jetskiën.