Nyika Plateau National Park

De hooglanden van Malawi's oudste wildpark; het Nyika Plateau. Ver in het noorden verscholen nabij de Tanzaniaanse grens wordt dit gebied door het gros van de reizigers overgeslagen. Zeer onterecht want de natuur, vergezichten en het wild is hier formidabel. Nyika torent tot wel 2500m boven de omgeving uit en betekend zoveel als 'plek waar het water vandaan komt' alsmede 'wildernis'. De hooglanden zijn dan ook van levensbelang voor o.a. cultivatie op de bewoonden lager gelegen gebieden. En het plateau zelf, dat is een unieke wildernis met veel verschillende excursie mogelijkheden!

Het plateau bestaat uit ruige, glooiende graslanden waarop o.a. de zebra's, bushbacks en elanden grazen. Deze graslanden zijn in het regenseizoen onwaarschijnlijk mooi aangezien de 200 verschillende soorten orchideeën dan tot bloei komen.

De rest van het jaar staan de graslanden vol met andere wilde bloeiende bloemen. Op de hoger gelegen graslanden worden de leeuwen en olifanten met behoorlijk regelmaat gezien. Andere natuurlijke hoogtepunten van Nyika zijn de verschillende watervallen, forelvijvers en het mysterieuze 'magische meer'.

Erg bijzonder aan Nyika Plateau is de hoge concentratie van luipaarden. Hoewel de luipaard schuw is worden reizigers hier vaak getrakteerd op het zien van de luipaard! En ook vogelliefhebbers worden rijkelijk beloond met maar liefs 400 verschillende vogelsoorten.

Qua accommodaties is er een leuk klein aanbod in het park zelf. Namelijk de zeer luxe Chelinda Lodge en het nabijgelegen middenklasse Chelinda Camp. Beide behoren tot dezelfde keten en de excursie mogelijkheden zijn dan ook identiek.

Oppervlakte park:3.130 km2
Locatie: Afstand vanaf Lilongwe zo'n 8 uur rijden
Activiteiten: Wandel-, nacht en reguliere safari's, birding, moutainbiken, meerdaagse hike, Livingstonia village

Activiteiten Nyika

Wandel-, nacht en reguliere safari's

De allerleukste safari's in Nyika zijn toch wel de wandel en nachtsafari's. Juist omdat Nyika Plateau NP zo boordevol bijzondere vogels zit (wandelsafari) en de luipaarden en uilen juist in de avond vaak gespot worden (nacht safari). Maar ook de reguliere safari's zijn een genot voor het oog omdat dan juist de grootsheid van het plateau waargemaakt wordt.

Mountainbike

Nyika Plateau is het enige park in Malawi waar reizigers ook de keuze hebben de omgeving per mountainbike te verkennen. De trails en relatief minimale stijging (van 2100m aan de oostkant tot 2500m aan de westkant) maakt het mountainbiken zeer uitvoerbaar. Een ideale manier om lekker actief te zijn en toch veel te zien in een korte periode.

Meerdaagse hike - Livingstonia village

Buiten Nyika Plateau op zo'n 200km afstand ligt het eenvoudige maar sfeervolle Lukwe Permaculture Camp in het stadje Livingstonia, met zicht op Lake Malawi. Vanaf Chelinda Lodge (of Camp) wordt een fantastische 3-daagse hike georganiseerd via de Rift Valley naar Lukwe Permaculture Camp. Voor de wandelaars een absolute unieke ervaring in een prachtig onontdekte regio!