Genocide monument Kigali - Genocide Memorial Centre

Kigali

Kigali is één van de oudste steden van het land. In 1907 was Dr. Richard Kandt de eerste die er huizen stichtte. Sinds die periode heeft Kigali altijd een belangrijke administratieve rol gehad. Het was echter pas in 1962, toen Rwanda onafhankelijk werd, wanneer Kigali benoemd werd tot hoofdstad van het land. Tegenwoordig heeft deze stad nog steeds een schitterende centrale ligging. Tussen de glooiende heuvels en in het centrum van het land is deze stad dan ook aan het uitgroeien tot 'het Zwitserland van Afrika'. Naast de kleurrijke, bruisende en levendige Afrikaanse sfeer bestaat de stad nu ook grotendeels uit hoge kantoorgebouwen, moderne winkelcentra en hoog aangeschreven hotels. Het heeft zich dan ook sterk ontwikkeld als het administratieve en politieke hart van het land.

Bijzonder aan Kigali is met name hoe schoon het is. Vergeleken met andere Afrikaanse steden wordt er erg veel waarde gehecht aan schone straten. En met resultaat, want in 2008 is Kigali uitgeroepen tot de schoonste stad in Afrika! Voor toeristen biedt Kigali een indrukkwekkende kijk in de Rwandese geschiedenis, maar ook een goede kennismaking met het Afrikaanse stadsleven. Een leuke plaats dus om een Rwanda reis te starten of te eindigen!

Locatie:Centraal Rwanda, hoofdstad van het land
Activiteiten:Bezoek aan het Genocide Memorial, Caplaki Craft Market en Presidential Palace
Klimaat:Tropisch klimaat, gemiddeld circa 25 graden

Activiteiten Kigali

Genocide Memorial

In 1994 leidde de al jarenlange spanningen tussen de Hutu's en de Tutsi's tot de verschrikkelijkste gebeurtenis in de Rwandese geschiedenis: de Genocide. Deze drie maanden durende Genocide kostte bijna een miljoen mensen. Er zijn vele films en boeken te vinden die meer vertellen over deze gebeurtenissen. Denk onder andere aan de bekende film "Hotel Rwanda". In Kigali kan men het Genocide Memorial bezoeken, wat een herdenkingsplaats is voor alle slachtoffers. Daar wordt op zeer indringende wijze uitgelegd hoe de Genocide heeft kunnen plaatsvinden. Bezoekers moeten zich voorbereiden op heftige beelden- en getuigenverslagen. Voor veel mensen is dit een emotioneel bezoek, vandaar dat het in de Rwanda reizen optioneel wordt aangeboden.

Caplaki Craft Market

Voor reizigers die aan het einde van een reis graag nog souvenirs willen inslaan is Caplaki Craft Market de ideale plaats. Op deze markt zijn 40 kleine kraampjes aanwezig: allemaal individuele ondernemingen die samen één markt vormen. Er is dan ook een grote selectie aan Rwandese handgemaakte artikelen te koop, evenals prachtige schilderijen, kleding en lokale lekkernijen.

Presidential Palace

Net buiten Kigali ligt het imposante Presidential Palace, waar president Juvenal Habyarimana tot zijn dood in 1994 heeft gewoond. Het is voor reizigers in Rwanda een echte aanrader om hier een kijkje te nemen. Niet alleen leert men er meer over de levensstijl van de voormalige president, er wordt ook op deskundige wijze uitgelegd hoe de beslissingen van de president hebben bijgedragen aan de genocide die in 1994 plaatsvond. In de achtertuin van het woonhuis liggen de restanten van het vliegtuig waarmee president Juvenal Habyarimana in 1994 neerstortte, hetgeen ook wel gezien werd als het startpunt van de genocide. Bezoekers van het Presidential Palace worden door een Engelssprekende gids rondgeleid en mogen in alle kamers van het huis een kijkje nemen. Een bijzondere ervaring, want het huis lijkt plotseling verlaten te zijn. Alles staat er nog net zo bij als toen!