Lake Kivu Rwanda - Kivu meer - Matoke Tours

Lake Kivu

Gelegen in het westen van Rwanda is Lake Kivu niet alleen het grootste zoetwatermeer van het land, maar markeert het ook de natuurlijke grens met buurland Congo. Voor reizigers is het met name een ideale locatie om een aantal dagen tot rust te komen. Maar ook voor wandelliefhebbers en reizigers die kennis willen maken met de lokale inwoners van Rwanda is een bezoek aan het meer zéér de moeite waard. Lake Kivu maakt onderdeel uit van de Albertine Rift Valley, die zich uitstrekt vanaf Sudan tot aan Zambia. Als gevolg hiervan is er een hoge vulkanische activiteit in het gebied waardoor het de omgeving van het meer, in vergelijking tot andere meren in de Rift Valley, een bijzondere flora en fauna kent. Zo leven er meer dan 60 soorten vissen, waarvan er maar liefst 16 endemisch zijn. Bijzonder is ook dat er in Lake Kivu geen krokodillen en nijlpaarden voorkomen. En dat is wel zo prettig voor diegenen die verkoeling in het meer willen zoeken!

Aan de uitgestrekte kuststrook van Lake Kivu liggen twee leuke toeristische plaatsjes. In het uiterste noorden ligt de plaats Gisenyi. Na hoofdstad Kigali is dit de grootste plaats van het land! Door de ligging nabij het populaire Volcanoes National Park heeft deze plaats zich ontwikkeld als een locatie met goede toeristische voorzieningen. Zo zijn er langs de oevers van het meer voldoende opties voor accommodaties, die ook beschikken over prachtige privé stranden. Een ideale locatie dus om even bij te komen van alle beleefde avonturen in het Volcanoes National Park. Bezoek vanuit Gisenyi ook de Pfunda Tea Estate of start een wandeling langs de Congo Nile Trail.

Het authentieke plaatsje Kibuye, tegenwoordig beter bekend als Karongi, wordt nog maar door weinig toeristen bezocht. Toch heeft het een fantastische ligging, die met name interessante is als tussenstop op weg van Nyungwe Forest naar het imposante Volcanoes National Park. Kibuye/Karongi wordt omgeven door schitterende heuvels en er liggen prachtige schiereilanden in het meer. Hier kunnen reizigers het authentieke Rwanda beter dan waar dan ook ervaren. Spelende kinderen aan de waterkant, lokale vissers met hun prachtige vissersboten en vrouwen die werken op de plantages: hier krijgt men een bijzondere kijk op het plattelandsleven. Ook hier kunnen reizigers een deel van de Congo Nile Trail bewandelen, vogels spotten op het voor de kust gelegen Napoleons Island of gewoon heerlijk genieten van het prachtige uitzicht.

Oppervlakte meer:2,370 km2
Locatie:West Rwanda, 2 tot 3 uur vanaf Kigali
Activiteiten:Congo Nile Trail, Napoleons Island, Ndaba waterval, Pfunda Tea Estate, ontspannen aan het meer
Klimaat:Gemiddelde temperatuur van circa 20-25 graden

Activiteiten Lake Kivu

Congo Nile Trail

Aan de oevers van Lake Kivu ligt een wandelpad van maar liefst 227 kilometer lang, genaamd de 'Congo Nile Trail'. In de laatste jaren is deze route uitgegroeid tot één van de bekendste van het land. De wandelroute heeft als doel bezoekers een kijkje te geven in het lokale leven langs de route, om hen het prachtige natuurschoon te laten ervaren en natuurlijk ook om inkomen voor de inwoners te genereren. De hele route is lopend in circa tien dagen af te leggen, per mountainbike is dit al mogelijk in circa vijf dagen. Onderweg wordt er overnacht in lokale guesthouses en kleinschalige lodges. Vanuit de plaatsen Gisenyi/Kibuye kunnen ook korte stukken van de route gelopen worden. Tijdens het bewandelen van de schitterende route passeren wandelaars vele dorpjes en theeplantages met Lake Kivu op de achtergrond. Een prachtige beleving en vooral een leuke kennismaking met het lokale Rwandese leven.

Pfunda Tea Estate (Gisenyi)

Op circa 10 minuten van Gisenyi ligt de Pfunda Tea Estate. In 2011 werd dit de eerste plantage in Rwanda dat officieel een certificaat voor duurzaamheid kreeg. Dankzij de ligging op de vulkanische heuvels is de thee er van excellente kwaliteit. Reizigers zijn van harte welkom om een kijkje te nemen op de plantages en zelf de thee te komen proeven.

Napoleons Island (Kibuye)

Voor de kust van Kibuye ligt Napoleons Island, een klein eilandje dat rijk is aan vele vogelsoorten. Het is mogelijk om met een plaatselijke boot in circa dertig minuten naar het eiland te varen, waarna met een rondleiding krijgt en op zoek gaat naar de diverse vogels. Een leuke dagtocht die tevens een verassende kijk biedt op de glooiende heuvels van het vasteland.

Ndaba waterval (Kibuye)

Net buiten Kibuye ligt de Ndaba waterval. Deze waterval staat bekend als één van de grootste van het land. Zeker in de seizoenen met meer regen (april, mei en november) levert een wandeling naar deze waterval prachtige plaatjes op.

Ontspannen aan het meer

Naast bijzondere kennismakingen met de lokale inwoners leent Lake Kivu zich ook uitstekend voor een ontspannen verblijf. De meeste accommodaties aan de oevers beschikken over een privé strand of een grasweide waar reizigers tot rust kunnen komen.