Kilimanjaro informatie - reis informatie Kilimanjaro

Algemene informatie over het beklimmen van de Kilimanjaro

Uitgebreide info Kilimanjaro voorbereiding

De Begeleiding

Tijdens de beklimming wordt u begeleid door een team van zeer gespecialiseerde gidsen die allemaal zijn gecertificeerd door het Kilimanjaro National Park. Door hun uitgebreide ervaring op de berg kunnen zij klimmers zeer goed inschatten, weten zijn het juiste tempo ('Pole Pole' ofwel langzaam langzaam) aan te houden en vergroten daarmee de kans tot slagen aanzienlijk.

Onze gidsen zijn tevens getraind in eerste hulp en in evacuatie procedures. 's Avonds na het diner meten zij uw hartslag en zuurstofgehalte, noteren en monitoren de gegevens en gaan op deze manier na of uw fysieke gesteldheid toereikend is voor een verantwoorde voortzetting van de klim. Mede door de professionele gidsen behaalt 95% van onze gasten de top van de Kilimanjaro.

Naast de gids en de assistent gids gaat er een kok mee voor het bereiden van de juist afgestemde maaltijden. Daarnaast gaan er porters mee om al het materiaal aan kampeeruitrusting, kookgerei en dergelijke naar boven te krijgen. De porters dragen tevens uw hoofdbagage (max 15kg), zodat u alleen met een dag rugzak loopt. Zij lopen voorruit om het kamp op te zetten voor dat de expeditieleden aankomen.

Overnachtingen & maaltijden

Hutten
Zoals eerder beschreven is de Marangu Route de enige route die gebruik maakt van overnachtingen in hutten. In deze hutten vindt u stapelbedden met matrassen, waarop u zelf uw slaapzak kunt leggen. De kans is groot dat u samen met andere reizigers op een slaapzaal overnacht. Over het algemeen worden de hutten als onhygiënisch ervaren en dus is het ook prettig om zelf een slaapzak mee te nemen en eventueel een kussensloop. De maaltijden worden door uw kok bereid en geserveerd in de algemene eetzaal van de hut.

kilimanjaro overnachtingen kilimanjaro Kampeeruitrusting

Kampeeruitrusting
Tijdens de overige routes (Machame, Lemosho en Rongai) overnacht u in de tenten van Matoke Tours en maakt u gebruik van de gehele kampeeruitrusting. Tijdens de beklimming gaan er meerdere porters mee die voor u de tenten, stoelen en een tafel mee naar boven nemen en deze ook voor u opzetten. De overnachtingen vinden plaats in professionele 2-persoonstenten die goed bestand zijn tegen de regen en de wind. De zeer goede matrassen zijn à € 30 per matras te huur via Matoke Tours voor de gehele klim. Ook is het mogelijk om een slaapzak te huren, of u neemt deze zelf mee. Gezien de onhygiënische staat van de toiletten op de kampeerplekken wordt er eventueel ook voor een chemisch toilet gezorgd. Tijdens de klim bestaat er geen mogelijkheid tot douchen, maar de crew zorgt elke ochtend en avond voor een bak warm water, zodat u zich kunt wassen.

Maaltijden
De kok bereidt de maaltijden die worden geserveerd in een speciale ‘mess tent’, hier kunt u ook een warm kopje thee drinken en een potje kaarten alvorens u naar bed gaat. De crew zorgt voor drie maaltijden per dag, te beginnen met een uitgebreid ontbijt en een lunchpakket dat onderweg op een mooie plek kan worden genuttigd. ’s Avonds eet u een lekkere, stevige warme maaltijd dat bestaat uit koolhydraatrijke voeding zoals pasta, aardappelen en rijst aangevuld met groenten en vlees. Naast deze 3 maaltijden is het prettig om zelf snackjes mee te nemen, zoals energierepen, koekjes en noten.

Water
Om uitdroging te voorkomen en hoogteziekte tegen te gaan is het drinken van grote hoeveelheden water essentieel tijdens de beklimming. U moet ongeveer 3 tot 4 liter water per dag drinken, waarvan u het grootste gedeelte overdag mee neemt in uw rugzak. U kunt de flessen elke ochtend bijvullen, het water is smeltwater van de Kilimanjaro dat is gekookt en behandeld voor het bij u in de fles terecht komt.

Gezondheid

Het is raadzaam om ruim voor de start van de expeditie uw dokter te bezoeken om uw gezondheidssituatie door te nemen en waar nodig advies te krijgen over training en het gebruik van acetazolamide (DIAMOX), dit is het medicijn tegen hoogteziekte. Verderop in dit informatie pakket vindt u een lijst van medicatie die u mee kunt nemen op reis.

Mocht uw dokter de beklimming van de Kilimanjaro afraden dan is het vanzelfsprekend zeer belangrijk dit advies op te volgen. Verder dient u de beklimming niet aan te gaan indien u zwanger bent, verkouden bent, last van uw keel heeft of ademhalingsproblemen heeft.

Hoogteziekte
Onafhankelijk of u in goede conditie verkeerd en alpine ervaring heeft of voor het eerst naar grote hoogte klimt kan een ieder last krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden op hoogtes vanaf 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. De individuele gevoeligheid van klimmers verschilt sterk. Tot ongeveer 6000 meter hoogte treedt hoogteziekte alleen op bij onvoldoende geacclimatiseerde of hiervoor zeer gevoelige mensen. Op 5500 meter is de luchtdruk gehalveerd t.o.v. zeeniveau, met als effect dat hetzelfde volume ingeademde lucht dus ook is gehalveerd. Het lichaam controleert echter niet direct het zuurstofniveau in het bloed. In plaats daarvan wordt gecontroleerd op de hoeveelheid koolzuurgas, een afvalproduct dat moet worden uitgeademd. Bij verlaagde luchtdruk is de relatie tussen hoe moeilijk het lichaam aan zuurstof kan komen en hoe moeilijk het is om koolzuurgas kwijt te raken verstoord. Daardoor kan een tekort aan zuurstof ontstaan zonder dat de concentratie aan koolzuurgas in het bloed toeneemt.

De beste manier om hoogteziekte te voorkomen is door het lichaam te laten wennen aan de hoogte, acclimatiseren. Om uw lichaam zo goed mogelijk te laten wennen aan de hoogte loopt u langzaam (Pole Pole!), vermijdt u alle vormen van extra inspanning, drinkt u extreem veel water (3 à 4 liter per dag) en houdt u de symptomen nadrukkelijk in de gaten. De symptomen van hoogteziekte worden onderscheiden in 'milde' en 'ernstige' symptomen.

Milde symptomen

 • (Lichte) hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Slapeloosheid
 • Slechte eetlust, misselijkheid
 • Algeheel malaisegevoel
 • Onregelmatige ademhaling in de slaap
 • Verlaagde urineafgifte
 • Licht oedeem op handen, voeten en gezicht
 • Tintelende vingers

Ernstige symptomen

 • Zware hoofdpijn (die niet verdwijnt met pijnstillers)
 • Abnormale oververmoeidheid, moeilijk ademhalen (ook bij rust)
 • Ophoesten van roze, roestkleurig slijm
 • Verlies van coördinatie
 • Onverschillig, apathisch gedrag
 • Blauwachtige lippen en/of nagels
 • Bewusteloosheid

Als niet ingegrepen wordt zal de patiënt met ernstige symptomen binnen enkele uren overlijden. Uw gids (gecertificeerd) herkent de verschillende symptomen, maar het is nog veel belangrijk om zelf de symptomen van u en uw medeklimmers in de gaten te houden en af te dalen indien noodzakelijk! Er zijn altijd voldoende gidsen aanwezig, zodat u kunt afdalen terwijl de rest van de groep de klim voortzet. In noodgevallen is de KINAPA (Kilimanjaro National Park), verantwoordelijk voor de repatriëring tot aan de ambulance. In Moshi is de dichtstbijzijnde medische faciliteit voor noodgevallen.

Zoals gezegd is de beste manier om hoogteziekte tegen te gaan het lichaam zo veel mogelijk te laten wennen aan de hoogte. Matoke Tours adviseert dan ook om de Machame route te nemen (geleidelijke stijging) en indien mogelijk een extra dag acclimatisatie in te plannen. Sommige reizigers kiezen er zelfs voor om eerst Mount Meru (4566m) te beklimmen ter bevordering van de acclimatisatie. Tevens is het raadzaam (op advies van uw dokter!) om het medicijn Diamox (Acetazolamide) mee te nemen, voor het geval dat u last krijgt van de hoogte. Diamox kan het optreden van milde en voor korte tijd ook ernstige symptomen voorkomen. Diamox versnelt de acclimatisatie, maar kan het effect van bivakkeren op grote hoogte niet voorkomen. Het middel heeft een werking die pas na enige uren inzet en zal u dus niet snel verlichting geven. Wanneer direct afdalen niet mogelijk is kan Diamox als noodmaatregel ingezet worden. Preventief gebruik van Diamox was voorheen, en wordt door sommige nog steeds, als omstreden beschouwt. Tegenwoordig wordt het gebruik echter steeds meer toegepast.

Hoogtetent

Tegenwoordig zijn er steeds meer klimmers die voor aanvang van de klim succesvol gebruik maken van een hoogtetent. Met een hoogtetent kun je 'Live High, Train Low' toepassen, wat een effectieve vorm van hoogtetraining kan zijn. Een draagbaar of permanent hoogtetent zorgt ervoor dat het lichaam zich tijdens de nachtrust aanpast aan de hoogte. Met als gevolg dat het meer rode bloedcellen gaat produceren en hierdoor de uithouding verbeterd.

Voor meer informatie kijk op: www.altitudedream.com

Huurmateriaal

De gehele kampeeruitrusting is inclusief in de reissom opgenomen op het matras en de slaapzak na. Aangezien er steeds meer klimmers hun eigen materiaal wensen mee te nemen heeft Matoke Tours deze uit de prijs gehaald. Het matras, de slaapzak, gaiters en wandelstokken zijn wel te huur via Matoke Tours, mocht u dit wensen dan kunt u dit aangeven op het boekingsformulier. Het materiaal is van voldoende kwaliteit voor het behalen van de top, echter de maten kunnen een probleem vormen, hieronder een overzicht:

Matras 1.83 meter - te huur à € 40 voor de gehele expeditie
Slaapzak 2.08 meter - te huur à € 45 voor de gehele expeditie

Mocht u zeker willen zijn van het beste materiaal dan adviseert Matoke Tours dit aan te schaffen of in Nederland al te huren bijvoorbeeld bij: www.base-camp.nl

Vroegtijdig afdalen

Indien u genoodzaakt bent de expeditie vroegtijdig af te breken door bijvoorbeeld hoogteziekte of een blessure dan zal onze lokale agent u terug vervoeren naar Arusha en voor u een kamer boeken in de lodge waar de expeditie ook begonnen is. Mocht deze kamer op dat moment volgeboekt zijn dan wordt er een vergelijkbaar alternatief aangeboden.

Houd er rekening mee dat de kosten die op dat moment gemaakt worden ter plekke afgerekend dienen te worden in dollars. Hieronder volgt een overzicht van de prijzen die hiervoor van toepassing zijn:

Taxi van de berg terug naar Arusha $ 70 - $125 (afhankelijk van moment van afbreken)

De overnachtingen in Arusha bedragen $ 95 voor een eenpersoonskamer per nacht op basis van bed & breakfast.

Mocht u liever in een voordeligere accommodatie willen overnachten of de taxi terug naar Arusha zelf willen organiseren dan is dit mogelijk en dient u dit met de berggids te bespreken.

Meer informatie over de Kilimanjaro beklimmen?

Voor meer informatie zoekt u contact met onze Kilimanjaro specialisten!

U belt direct met 073-6123364 of stuur een e-mail naar info@matoketours.nl