Migratie seizoen Serengeti | migratie seizoenen Tanzania | wanneer wildebeest migratie

Migratie Serengeti ecosysteem

De Serengeti

De jaarlijkse migratie van de meer dan 2 miljoen hoefdieren, voornamelijk wildebeest (gnoes), zebra's en gazellen door het Serengeti ecosysteem is ongetwijfeld een van de grootste spektakels in zijn soort in Afrika. Het Serengeti ecosysteem bestaat uit: Het Serengeti National Park, Ngorongoro Conservation Area, Grumeti Game Reserve, Ikorongo Game Reserve, Maswa Game Reserve, Loliondo Game Reserve en het Masaï Mara National Reserve (Kenia). Door de wereldwijde klimaatveranderingen verschilt het jaarlijkse patroon nogal, maar over het algemeen kan het onderstaande patroon worden aangehouden.

Nieuw leven (december-april)

Over het algemeen kan aangenomen worden dat de hoefdieren eind november- begin december in beweging komen en vanuit het Ngorongoro Conservation Area naar het zuidoosten (Ndutu) van het ecosysteem trekken. De uitgestrekte vlaktes van zuidoost Serengeti en de Ngorongoro Conservation Area zijn de voornaamste baar gronden voor hoefdieren in de Serengeti. Ergens in januari worden hier in twee weken tijd 500.000 kalveren geworpen en verblijft de kudde tot einde maart in dit gebied. De kans om ze te zien trekken is desondanks klein en u heeft daar geluk voor nodig, maar de mogelijkheid om ze met 10.000 bijeen te zien is wel aanwezig.


Verzamelen voor de oversteek van de Grumeti rivier! (mei - juli)

In april en mei trekt de gigantische kudde naar het centrale gedeelte van de Serengeti; de Seronera Valley. Vervolgens verzameld zich het geheel in de western corridor, een westelijke tak van de Serengeti die zich uitstrekt tot het Victoriameer. In dit gebied maken de dieren zich op voor de 800km lange trek naar het noorden. Het eerste grote obstakel is de oversteek van de Grumeti rivier die door de regen en de wachtende krokodillen een dermate groot obstakel is dat het enige tijd kan duren eer dat de eerste wildebeest de oversteek maken.

Het is haast onmogelijk om uw reis zo te plannen dat u precies de onvoorspelbare dagen van de rivieroversteek kunt meemaken. Grote groepen grazers zijn te vinden in de Serengeti van november tot juli. Door veranderingen in het migratie patroon, de enorme oppervlakte van de Serengeti en de migrerende dieren die buiten de parkgrenzen treden is het niet altijd eenvoudig de kudde te vinden.

De werkelijke migratie kan beginnen tussen juni en begin juli, met een kudde van meer dan een miljoen migrerende dieren in een colonne van wel 40km lang. Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in de wereld. Na de oversteek van de grumeti rivier trekt de kudde door het grumeti game reserve richting de Keniaanse grens en komt daar eind juli begin augustus aan.


Noord Serengeti en Masaï Mara Game Reserve (augustus / september)

Eind juli, augustus en begin september bevinden de migrerende dieren zich in het noorden van de Serengeti en in het Masaï Mara National Reserve (Kenia). Aangezien een groot percentage van de migratie in het noorden van de Serengeti blijft kan ook in deze maanden de migratie gezien worden. Gedeeltelijk in de Serengeti en gedeeltelijk in de Masaï Mara ligt de mara rivier. Ook hier volgen moeilijk voorspelbare, maar spectaculaire oversteken.

Via het Lobo gebied terug naar de zuidelijke vlaktes (oktober / november)

Begin oktober komt de kudde weer in beweging en trekt vanuit Noord-Serengeti, door het Lobo gebied naar de vlaktes van de Ngorongoro Conservation Area. Er wordt een gigantische afstand afgelegd en daardoor een geschikte periode om de migratie daadwerkelijk in beweging te zien. Uiteindelijk komt de migratie aan op de korte gras vlaktes van de Ngorongoro Conservation Area wat traditioneel gezien wordt als het einde van de migratie. Eind november, begin december maakt de kudde aanstalten om richting het zuiden te trekken en begint het jaarlijkse spektakel opnieuw.