Serengeti Tanzania - migratie Serengeti - Tanzania safari

Serengeti National Park

De Serengeti

Serengeti National Park is misschien wel het bekendste wildpark ter wereld vanwege haar enorme roofdieren populatie en de jaarlijkse wildebeest migratie. Veel van de BBC natuurdocumentaires, zoals Planet Earth en Great Migrations zijn hier opgenomen.

Het gevoel van ruimte gecombineerd met de uitgestrekte Serengeti vlaktes is overweldigend, evenals de hoeveelheid dieren die hier voorkomen. Een bezoek aan Serengeti National Park is dan ook een must wanneer u het noorden van Tanzania bezoekt!

Het park omvat een gebied van 15.000 km2 en bestaat uit open uitgestrekte grasvelden, onderbroken door acacia wouden en granieten kopjes(rotsen).

Enorme hoeveelheden katachtigen in de Serengeti

Het succes van dit park is voornamelijk te danken aan de grote hoeveelheden katachtige. Er wordt geschat dat er 2500 leeuwen leven! De kans op het spotten van een luipaard is nergens zo groot als in de Seronera Vallei. Ook zijn cheeta's een veel voorkomend verschijnsel al zijn zij minder makkelijk te bespeuren dan hun familieleden.

De Seronera en de zuidelijke vlakten

Dit gedeelte wordt gezien als de 'klassieke' Serengeti met een grote uitgestrektheid aan open graslanden waar verschillende diersoorten leven, variërend van de majestueuze leeuw tot de paniekerige struisvogel.

De zuidelijke vlakten zijn bezaaid met rotsachtige kopjes waarop een verscheidenheid aan dieren voorkomt; de klipspringer, het luipaard, reptielen en verschillende soorten vogels die zich in de rotsen nestelen. De Simba en Moru kopjes zijn geschikt voor het bezichtigen van verschillende troepen leeuwen. Bij deze kopjes is dan ook het idee van de Disney film 'The Lion King' ontstaan.

Lobo en de noordelijke Serengeti

Dit verfrissende, rustige noordelijk deel van de Serengeti wordt gekenmerkt door haar groene heuvels die richting de Keniaanse grens golven. Door de relatief dichte begroeiing is dit gebied wat moeilijker voor het bezichtigen van wilde dieren, maar ook hier heeft u een kans om een luipaard te spotten! In dit gebied is het mogelijk om een complete gamedrive te maken zonder ook maar één ander voertuig tegen te komen. Deze gebieden zijn het beste te bezoeken in september en oktober als het gaat om grote hoeveelheden wilde dieren. Gedurende het hele jaar is er genoeg te zien in het park, het grootste deel van de olifanten populatie van de Serengeti komt hier voor en aan de voet van de Lobo heuvels kunt u leeuwen, luipaarden, cheeta's, hyena's en cervalkatten tegen komen.

De Westerse Passage

De relatief smalle arm van de Serengeti dat zich uitstrekt vanuit het westelijke gedeelte van de Seronera Vallei tot bijna aan de kustlijn van Lake Victoria is over het veel vlakker als de andere gedeeltes van de Serengeti. Naast een aantal kleine, geïsoleerde bergketens, wordt dit gebied voornamelijk gedomineerd door een tweetal rivieren, de Grumeti en Mbalageti. De vegetatie van de Westerse Passage wordt gekarakteriseerd door woodland, onderbroken door gebieden van open grasland en dichtheid van de grijze 'whistling thorn' Acacia drepanolobrium.

In dit gedeelte van het park is de toeristenstroom laag ondanks goede mogelijkheden om wild te zien. Tussen mei en juli migreren hier dieren doorheen, maar het komt ook voor dat ze meer naar het oosten trekken in seizoenen met hevige regenbuien. Het oversteken van de Grumeti rivier is één van de dramatische gedeeltes van de jaarlijkse wildebeest migratie en een feestmaal voor een dichte populatie gigantische krokodillen!

Lake Ndutu

Dit alkaline meer ligt ten zuiden van de Ngorongoro - Serengeti grens. Wanneer er voldoende water in het meer aanwezig is gebruikt de Masaï het als drinkwater voor het vee. Het regenseizoen zorgt voor veel dieren rondom Lake Ndutu. Het acacia woodland rondom het meer zorgt voor vele vogelsoorten in dit gebied.

Oppervlakte park:15.000 km2
Locatie: Afstand vanaf Lake Manyara naar Naabi gate 2 uur
Activiteiten: Game drive, ballon safari, nacht safari, wandel safari

Activiteiten Serengeti

Game drive
Gezien de grootte van Serengeti National Park zijn er diverse gamedrive routes mogelijk door de verschillende gebieden. De afwisseling in landschappen maakt de gamedrive routes zeer afwisselend!

Ballon safari
Een ballon safari is één van de meest bijzondere activiteiten in Tanzania! De ballon safari start met zonsopgang, als het licht nog zacht is en u de enorme uitgestrektheid van de Serengeti vlaktes ervaart. Rond dit tijdstip zijn er ook nog verschillende roofdieren actief en uiteraard is het ondernemen van een ballonsafari tijdens de migratie een ongeëvenaarde beleving. Na een twee uur durende vlucht landt u ergens midden in de bush voor een champagne ontbijt. (De ballonvlucht is altijd met andere toeristen)

Nacht safari
Een aantal accommodaties die buiten de parkgrenzen zijn gelegen bieden nachtsafari's aan. Na het diner vertrekt u met een open voertuig van de accommodatie en gaat u op zoek naar nachtdieren zoals, genet katten, hyena's, luipaarden, bush baby's en de Serengeti kangeroo.

Wandel safari
Naast de nacht safari verzorgen dezelfde accommodaties ook wandel safari's, gedurende deze wandeling treft u zebra's , antilopen, wrattenzwijnen, impala's, wildebeesten en giraffen.