Beste reistijd Zambia - Weer, klimaat & regenseizoen informatie

Beste reistijd Zambia: informatie over regenseizoen en klimaat in Zambia

Zambia ligt op het zuidelijk halfrond en kent een (sub)tropisch klimaat. Er is zowel een winter- als een zomerseizoen, hoewel het klimaat met name door een droog- en regenseizoen wordt gekenmerkt.

Regenseizoen

Het regenseizoen heeft haar aanloop in november, waardoor er dan af en toe een flinke bui kan vallen. Oktober en november behoren tot de warmste maanden waardoor zo'n bui juist een aangename verfrissing kan zijn. Denk in deze maanden aan temperaturen die oplopen tot aan 35 - 40+ graden.

Vanaf eind december wordt het regenseizoen heftiger en zullen de droge dagen zich afwisselen met regendagen. Januari en februari zijn de heftigste regenmaanden. Het is prachtig groen en vruchtbaar, maar het is moeilijker om grote aantallen wild te spotten. In maart vlakken de regens weer af en in april kan er nog af en toe een buitje vallen. Vanaf mei t/m oktober is het droog.

Winterseizoen

Doordat Zambia op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de winter en zomers precies tegenovergesteld aan de Europese seizoenen. Juni t/m augustus behoren tot de koudere maanden. Per regio verschillen de temperaturen in deze maanden nogal. In South Luangwa, Lower Zambezi en de Victoria Watervallen zijn de dagtemperaturen erg aangenaam met gemiddeld 25 graden. Kafue ligt wat hoger, hier daalt het kwik tot 15 - 20 graden overdag. Over het algemeen geldt dat reizigers overdag prettige temperaturen kunnen verwachten. In de avonden is een vest zeker nodig tijdens de wintermaanden! Samenvattend is dit een aangename periode om te reizen.

Beste reistijd

De lentemaanden augustus en september behoren samen met de herfstmaanden april en mei tot fijne reismaanden. Het is overdag warm, droog en zonnig. 's Avonds dalen de temperaturen maar is het nog steeds goed toeven buiten (met mogelijk een vest). Voor degene die warmte niet schuwt, zijn oktober en november erg goede reismaanden. Het einde van het droge seizoen nadert, waardoor het landschap minder groen in dichtbegroeid is. Het wild is hierdoor gemakkelijker te spotten.