South Luangwa - Hoogtepunten - Zambia

South Luangwa National Park

South Luangwa is niet alleen het meest indrukwekkende park van Zambia, veel safari freaks zijn het over eens dat dit het beste safari park van heel Afrika is! Er wordt gesteld dat South Luangwa "one of the remaining wilderness areas" of "one of the last wildlife sanctuaries" is. En Matoke Tours sluit zich hier volledig bij aan! Dit park leeft deze hoge verwachtingen namelijk zonder problemen na! De Luangwa rivier is de levensader van dit uitgestrekte park. Door het hele park heen zijn verschillende unieke ecosystemen te ontdekken. Ieder met haar eigen karakter, en grote aantallen wild. Maar toch is het gebied nabij de rivier het meest populair voor game drives. En ondanks dat er veel accommodaties aan de rivier gebouwd zijn is de Luangwa River één van de laatste onaangetaste rivieren systemen ter wereld.

Het park staat specifiek bekend om haar grote troepen wilde honden, hoge aantallen luipaarden en leeuwen. De meeste bezoekers worden dan ook getrakteerd op het spotten van een luipaard en met meer geluk een wilde hond. Leeuwen worden sowieso tijdens de meeste game drives gespot. Daarnaast vindt men in South Luangwa alle wildsoorten in grote aantallen. Of het nu om olifanten, nijlpaarden, (endemische Thornicroft) giraffe, verschillende gazelle- en vogelsoorten gaat, men vindt het hier! Een safari door Luangwa is zelfs voor ervaren safari junks een hoogtepunt, en zal niemand gedesillusioneerd achter laten.

Buiten het relatief populaire gebied rondom de rivier bestaat het park ook uit dicht begroeide 'woodlands' en open graslanden. Tijdens een safari rijdt je van het ene ecosysteem gemakkelijk in het andere en en beleeft men steeds een compleet andere setting en wildlife!

Het afgelegen gebied waarin South Luangwa ligt in Zambia maakt het per weg moeilijk begaanbaar. Het beste is South Luangwa dan ook vanuit Zambia per vliegtuigje te bereiken. Vanuit Malawi is de weg daarentegen erg goed onderhouden en de afstand bedraagt slechts zo'n 6 uur vanuit Lilongwe. Een ideale bestemming om per voertuig vanuit Malawi te bereiken dus.

Oppervlakte park: 9050 km2
Locatie: Afstand vanaf Lilongwe 6 uur
Afstand vanaf Lusaka 2 dagen rijden
Activiteiten: Diverse game drive routes, wandelsafari, nachtsafari, vogelsafari's, Tribal Textiles

Activiteiten

Game drives overdag / nacht

De Game drives kunnen zowel in de ochtend, middag als avond/nacht uitgevoerd worden. Vooral de ochtend en middag safari's zijn populair omdat het meeste wild dan verspreidt in het park gespot wordt. De avond/nacht safari is daarentegen ook interessant omdat men dan de grootste kans heeft op het zien van actieve nijlpaarden en bijzondere nachtdieren zoals genetkatten, servatkatten, uilen en bushbabies. South Luangwa staat er daarnaast om bekend om de allerbeste rangers van heel Zambia te hebben. Een reguliere safari in dit park is nooit saai!

Wandelsafari's

Buiten de game drives worden ook wandelsafari's uitgevoerd in South Luangwa. Deze vinden traditioneel plaats in de vroege ochtend, tijdens de morgenstond. Het moment dat het wild langzaam aan wakker wordt en nog erg actief is.

Vogelsafari's

Tot slot is het mogelijk om op specifieke vogelsafari's te gaan. South Luangwa heeft een weid scala aan hele bijzondere vogelsoorten en trekt daarom menig vogelliefhebber aan. Speciale vogelsafari's worden daarom ook aangeboden om ook de ultieme vogelliefhebber naar South Luangwa te verleiden.

Tribal Textiles

Net buiten South Luangwa vindt men Tribal Textiles. Een echte aanrader om dit bezoeken wanneer men van/naar Lilongwe per voertuig rijdt. Het leukste winkeltje van mogelijk heel Malawi en Zambia om typische Afrikaanse stoffen, sieraden, beddengoed en andere prachtige items te bemachtigen.