Afrika magazine
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!De Namibiëwoestijn is de oudste woestijn ter wereld en tevens één van de droogste woestijnen op de planeet. Er valt gemiddeld slechts 2mm tot 85mm regenval per jaar. De uitgestrekte woestijnlandschappen en reusachtige duinen creëren een haast onaardse setting. De doodse stilte van het zand met de altijd voortdurende waaiende wind maakt dat de Namibiëwoestijn aanvoelt als een oerkracht van ongekende schoonheid. De intens oranje teint van het duinzand lijkt tot leven te komen tijdens het steeds veranderde licht van de morgenstond. En ’s avonds straalt de fonkelende Melkweg met haar duizenden sterren helder aan de hemel. Dit is pur sang Namibië beleven.
De Namibiëwoestijn bestaat voor het grootste deel uit het Namib-Naukluft Nationaal Park en is maar liefst 49.768m2 groot. Dit is nog groter dan Zwitserland en tevens het grootste nationale park van Afrika! De Namib-Naukluft woestijn beslaat zeeën aan zandduinen, verschillende (droge) rivierbeddingen, rotsachtige gebergtes, alleenstaande ‘inselbergen’ en grindvlaktes welke in rap tempo worden afgewisseld. Het meest bekende hoogtepunt is de Sossusvlei. De Sossusvlei ligt in het hart van het Namib-Naukluft Nationaal Park, nabij het plaatsje Sesriem. Dit is tevens het meest drukbezochte gebied van de woestijn met de meeste accommodaties en voorzieningen.
De Sossusvlei is de meest gefotografeerde regio van Namibië. De perzikgekleurde zandduinen schitteren sierlijk voor ieders lens. De gebogen duinruggen steken scherp af in het sterke ochtendlicht waarbij de zon- en schaduwkant twee compleet andere werelden lijken te vertegenwoordigen. Een verleidelijke duin om te beklimmen is ‘dune 45’. Eenmaal bovenop worden reizigers getrakteerd op een immens lakendoek van oranje en gele duinen.
Mogelijk nog fotogenieker zijn ‘big mama’ en ‘big daddy’. Dit duinengebied ligt het meest diep in de Sossusvlei. De ruige, intense zandwegen maken de rit er naar toe op zijn zachts gezegd avontuurlijk! Enthousiastelingen kunnen ‘big daddy’ tot aan de top beklimmen, of er voor kiezen halverwege al ‘skiënd’ op de voeten in de Deadvlei te glijden. Een behoorlijke spectaculaire entree in een onaards mooie omgeving. Op deze zoutpan staan skeletten van 500 jaar oude bomen. De zwarte silhouetten van deze bomen zijn prachtig om te fotograferen met de warmoranje duinen op de achtergrond.
Grenzend aan het Namib-Naukluft Nationaal Park ligt één van de grootste privéreservaten van Afrika: het Namibrand Natuurreservaat. Het is ongeveer half zo groot als België en herbergt wellicht de mooiste landschappen van de Namibiëwoestijn. De oorsprong van het reservaat ligt (zoals veelal in Namibië) in de veehouderij. Het huidige Namibrand Natuurreservaat bestond uit verschillende boerderijen. Door verschillende periodes van droogte werd de veehouderij bemoeilijkt en uiteindelijk in de jaren tachtig gestaakt. In 1988 kocht één van de eigenaren, Albi Brückner, de twee aangrenzende boerderijen vanwege de prachtige landschappen. Brückner en andere aandeelhouders hebben vanaf toen meerdere omliggende boerderijen opgekocht, allen met conservering en toerisme als doel. Het Namibrand Natuurreservaat herbergt vandaag de dag de meest exclusieve accommodaties van Namibië. En hoewel de activiteiten en ecosystemen vergelijkbaar zijn met die van het Namib-Naukluft Nationaal park, is het Namibrand Natuurreservaat landschappelijk gezien het meest indrukwekkend!
Woestijnen worden normaliter als barre en dorre landschappen geschetst met weinig flora en fauna. Verrassend genoeg is niets minder waar voor de Namibiëwoestijn (omvat zowel Namib-Naukluft Nationaal Park alsmede Namibrand Natuurreservaat). Doordat de Namibiëwoestijn miljoenen jaren oud is, heeft de natuur de tijd gehad om zich aan te passen aan de steeds veranderende omstandigheden. Gemiddeld wordt de Namibiëwoestijn ééns per decennia overvallen door een gigantische storm welke hoge concentraties regenval met zich meebrengt. De open vlaktes, valleien en droge rivierbeddingen kunnen overnacht veranderen in waterrijke, vruchtbare landschappen. Uit het niets ontpoppen de bloemen en grassen zich in de woestijn terwijl vogels uit allerlei uithoeken verschijnen.
Buiten dit bijzondere natuurverschijnsel wordt de Namibiëwoestijn dagelijks gevoed door onderwaterrivieren en indrukwekkende mist- en wolkenpartijen. Deze minimale toevoer van vocht is voldoende om de bijzondere planten- en diersoorten te laten floreren. Bekende diersoorten welke gezien worden in de woestijn zijn o.a. oryxen, struisvogels, koedoes, bergzebra’s, hartebeesten, springbokken, jakhalzen, Kaapse vossen en verschillende vogel-, reptielen-, slangen- en insectensoorten. De vegetatie in de Namibiëwoestijn loopt uiteen van grassoorten, koker- en acaciabomen tot aan de endemische Welwitschia plant. Een bezoek aan de Namibiëwoestijn legt de nadruk op de sterkste organismen van de planeet, die zelfs in deze bizarre omstandigheden goed gedijen.
Ontdek hieronder het weidse scala aan activiteitenmogelijkheden in de Namibiëwoestijn. Houdt er rekening mee dat sommige activiteiten accommodatie gebonden zijn!
Een ballonvlucht over de Namibiëwoestijn is één van de meest bijzondere activiteiten in Namibië. De ballonvlucht stijgt op tijdens de zonsopgang, als het licht nog zacht is en de woestijn tot leven lijkt te komen met de steeds veranderende kleuren en landschappen. Na de één uur durende ballonvlucht landt u ergens midden in de woestijn voor een champagneontbijt. De exacte ballonvluchtroute is afhankelijk van de wind en vertreklocatie; de route wordt pas net voor de start bepaald. De ballonvlucht wordt normaliter met andere reizigers gedeeld. Er zijn verschillende vertreklocaties waardoor het altijd mogelijk is om een ballonvlucht te ondernemen, onafhankelijk van de accommodatieplek.
Het is mogelijk om de Namibiëwoestijn van bovenaf te aanschouwen vanuit een helikopter of klein vliegtuigje (Cessna). Gemiddeld duren deze vluchten zo’n 45 minuten. Uiteraard wordt de Sossusvlei niet overgeslagen tijdens zo’n vlucht. Op een ontspannen manier genieten reizigers van een landschapssafari vanuit de lucht! Indien gewenst is het mogelijk om de helikopter- of Cessnavlucht op maat te maken voor speciale gezelschappen.
De Namibiëwoestijn is één van de donkerste plekken op de aarde, met vrijwel geen lichtvervuiling. Het is dan ook geen verrassing dat dit een waanzinnig goede plek is om de Melkweg en verschillende sterrenstelsels te bewonderen. Vanaf elke lodge is het mogelijk om de sterrenhemel met het blote oog goed te zien. Voor de meer ervaren sterrenwachters is het raadzaam een accommodatie te kiezen met een telescoop en/of observatiepost.
Landschapssafari’s worden normaliter zowel in de ochtend als namiddag aangeboden door de accommodaties die in een privéconcessie liggen. De namiddagsafari gaat traditioneel over in een ‘sundowner’, ofwel borrelmoment tijdens de zonsondergang. Tijdens de landschapssafari’s ligt de nadruk op natuur, de prachtige omgeving en het wild wat onderweg gezien kan worden. In de Namibiëwoestijn kunnen reizigers onder andere de volgende diersoorten verwachten: oryxen, struisvogels, koedoes, bergzebra’s, hartebeesten, springbokken, jakhalzen, Kaapse vossen en verschillende vogel-, reptielen-, slangen- en insectensoorten. Ook komen bijzondere planten- en bomensoorten aan bod.
Alle safarivoertuigen zijn open. Standaard worden de jeeps gedeeld met andere reizigers met maximaal 10 personen. De meer exclusieve accommodaties hanteren doorgaans kleinere groepjes in de jeep, hoewel dit niet een garantie is. Houdt er rekening mee dat het geen safaribeleving is zoals men bijvoorbeeld gewend is in Oost-Afrika. De safari staat vooral in het teken van de indrukwekkende landschappen.
Het gros van de accommodaties die in privéconcessies liggen, bieden korte wandelingen op hun grondgebied aan. Dit gaat altijd onder begeleiding van een lokale gids. De nadruk ligt tijdens wandelingen op het bijzondere plantenleven, vogel-, reptielen- en insectensoorten en het landschap.
Voor de avonturiers is het mogelijk een meerdaagse wandeling te ondernemen in de Namibiëwoestijn. Houd echter rekening met het mulle woestijnzand en de felle zon die de wandeling bemoeilijkt. Tijdens deze meerdaagse wandeling gaat er een heel team mee welke o.a. de kampeerplekken en maaltijden onderweg goed verzorgen.
Wolvedans biedt haar gasten gratis paardrijden in het Namibrand Natuurreservaat aan. Onder begeleiding van een ervaren ruiter struinen reizigers de duinen af. Uiteraard is het mogelijk dat onderweg oryxen en zebra’s gepasseerd worden. Een bijzondere activiteit op een machtigmooie locatie!
Daarnaast biedt Desert Homestead een 10-daagse paardrijdsafari door Namibië aan. Vraag bij interesse meer informatie aan bij Matoke Tours.
Steeds meer accommodaties hebben elektrische fietsen in hun activiteitenprogramma opgenomen zodat reizigers, samen met de gids, de landschappen van de Namibiëwoestijn gemakkelijk kunnen trotseren. Er zijn verschillende paden uitgezet op de privéconcessies zodat reizigers ongestoord kunnen genieten van de landschappen en het wildleven. Sommige accommodaties bieden de E-fietsen gratis aan terwijl andere een kleine vergoeding vragen. Vraag bij interesse aan Matoke Tours bij welke accommodaties de elektronische fietsen voorhanden zijn!
Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!
Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!
Wij beantwoorden met veel liefde al uw vragen over de hoogtepunten, accommodaties en mogelijke reisroutes!
Al vele reizigers maakten hun reis met Matoke Tours! Lees hier de ervaringen van anderen.
Het Matoke Magazine boordevol reisinspiratie ontvangen? Wij sturen het u graag per post toe!
Advies van onze reisspecialisten in de vorm van een adviesgesprek, kantoorbezoek of webinar? Neem dan contact met ons op.
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!