Afrika magazine
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!De beste reistijd voor Madagascar is vanaf april tot en met half december. De regentijd in Madagaskar loopt officieel van half december tot begin maart. In die periode is er ook kans op cyclonen. Dit laatste vooral in het oosten van het land. Vanaf half maart stoppen de regens en krijgt het centrale hoogland een prachtige frisgroene kleur. De rijstterrassen staan bomvol en dit patchwork van vijftig tinten groen is een lust voor het oog. Tijdens de periode net na de regentijd, van half maart tot eind juni, is de eindeloze blauwe lucht gelardeerd met witte schapenwolkjes, dat in contrast met de groene heuvels en valleien zeer fotogenieke beelden oplevert. Dit is voor velen dan ook de mooiste periode om naar Madagascar te reizen! Omdat Madagascar zo ontzettend groot is, dient u rekening te houden met verschillende (klimaat) aspecten voor het plannen van een reis. Zo zijn er bijvoorbeeld twee klimaatzones op het eiland. Lees meer over de beste reistijd, klimaat en regenseizoenen hieronder.
Over de gehele lengte van het eiland loopt een centrale bergrug met een gemiddelde hoogte van 1500m. Hierop wonen de meeste mensen en vinden we de belangrijkste steden als Antananarivo, Antsirabe en Fianarantsoa. Deze ‘ruggengraat’ van Madagaskar scheidt het land in twee duidelijke klimaatzones. Het westen heeft veel invloed van droge winden, die van het Afrikaanse continent komen en is dus overwegend droog. Hier vinden we dan ook de uitgestrekte savannes en droge prikkelbossen met baobabs. Het oosten daarentegen krijgt winden vanuit de Indische oceaan en die brengen de regens met zich mee. Tijdens de droge periode kan het in het oosten van het land toch nog regenen, maar niet zo vaak als tijdens het regenseizoen. Het is uiteraard te danken aan deze nattigheid dat we hier nog weelderige regenwouden vinden.
Terwijl het aan de kust, zoals in Ifaty, op Sainte Marie en Nosy Be, altijd tropisch warm is, wordt het in de maanden juli en augustus op het centrale hoogland beduidend koeler. Overdag zal het wel steeds rond de twintig graden zijn daar, maar tegen de avond zakt het kwik er tot onder de tien. Een extra warme trui is dan zeker geen overbodige luxe. Rond half september begint het ook op de centrale bergrug weer warmer te worden. De laatste drie maanden van het jaar zijn de warmste. Op het hoog plateau mag je rekenen op een goeie 25 graden terwijl het aan de kust boven de dertig graden zal pieken. In december begint de luchtvochtigheid aanzienlijk te stijgen. De regentijd zit er dan weer aan te komen.
Zoals je weet is het in het zuidelijke halfrond winter als het in Europa zomer is. De walvissen van Antarctica voelen dit ook. Als ze genoeg vetreserves hebben opgeslagen zwemmen ze naar warmere voedselarme gebieden waar ze kalven en paren. Zo ook aan de kust van Madagascar tussen St Marie en het vasteland. Vooral de baaien rond het eiland Sainte Marie zijn hun geliefkoosde plekken om te overwinteren. De eerste migranten worden in het Kanaal van Mozambique gesignaleerd begin juli. Vanaf half juli tot eind september is het bij Sainte Marie een drukte van belang. Daarna, als de baby’s sterk genoeg zijn en het ook bij Antarctica weer warmer wordt, keren ze terug.
Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd liggen in vergelijking tot die van ons. Van noord tot zuid is het eiland 1600 kilometer lang en uw reis kan u dan ook door verschillende klimaatzones voeren. Madagascar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoostpassaat. Op Madagascar is er sprake van verschillende seizoenen.
Op deze pagina beschrijven we de beste reistijd voor Madagascar. Wij geven hierbij geen garanties. Door klimaatverandering is er minder regelmaat te herkennen in het klimaat en ook klimaatverschijnselen zoals El Niño kunnen invloed hebben op de verwachtingen.
Klimaatverandering
Matoke Tours beschrijft de beste reistijd op basis van jarenlange ervaring en de gemiddelde klimaatpatronen van de afgelopen jaren. Door klimaatverandering kunnen de adviezen echter afwijken van het gemiddelde klimaatpatroon. Neemt u de klimaatinformatie als een richtlijn, maar laat uw verwachtingen hier niet volledig van afhangen.
El Niño
El Niño is een klimaatverschijnsel dat wordt gekenmerkt door de periodieke opwarming van het zeeoppervlak in het centrale en oostelijke deel van de Stille Oceaan, vooral langs de evenaar. El Niño treedt gewoonlijk elke 2 tot 7 jaar op en duurt ongeveer 9 tot 12 maanden. Terwijl sommige delen van Zuidelijk- en Oostelijk-Afrika te maken hebben met droogte, kunnen andere gebieden (zoals delen van Kenia en Tanzania) juist te maken krijgen met hevige regenval en overstromingen.
Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!
Wij beantwoorden met veel liefde al uw vragen over het klimaat in Madagascar!
Al vele reizigers maakten hun reis met Matoke Tours! Lees hier de ervaringen van anderen.
Het Matoke Magazine boordevol reisinspiratie ontvangen? Wij sturen het u graag per post toe!
Advies van onze reisspecialisten in de vorm van een adviesgesprek, kantoorbezoek of webinar? Meld u hieronder aan
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!