Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
 

Iets betekenen voor de lokale bevolking

Let op de impact

De reizen van Matoke Tours gaan naar Afrikaanse bestemmingen waar veel inwoners het niet zo goed hebben als wij. We kunnen ons voorstellen dat u iets terug wilt doen voor de lokale bevolking als u op reis bent. Dat kan ook, maar denk goed na over wat u geeft, aan wie u iets geeft, waar u het vandaan haalt en op welke manier u dat doet. Lees verder voor meer tips:

Uitdelen van spullen

Hoe goed ook bedoeld, u kunt beter niet zomaar van alles gaan uitdelen. Het heeft niet altijd het juiste effect en kan daarnaast voor scheve verhoudingen zorgen, waarbij de  “rijke westerling“ uitdeelt en de “arme Afrikaan” zijn handje op moet houden. Dit is niet goed voor de eigenwaarde van de lokale bevolking en houdt een gevoel van westerse superioriteit in stand. Daarnaast kan het een bedelcultuur veroorzaken, waarbij – in het ergste geval – ouders hun kinderen van school houden, omdat bedelen meer oplevert. Het uitdelen van pennen, schriften en boeken kunt u dus beter niet doen. Zelfs als u pennen en of schriften niet direct aan een kind, maar aan een schooltje geeft is dit niet verstandig. Kinderen die naar school gaan krijgen pennen, boeken en schriften van de school en door uw gift wordt dat niet meer lokaal gekocht en dat is niet goed voor de lokale economie. Tevens kan het uitgespaarde budget voor pennen en schriften in de zakken van de verkeerde mensen belanden.

Snoep geen goed idee

Ook kunt u beter geen snoepjes uitdelen. Deze zijn slecht voor het gebit en niet iedereen heeft toegang tot een tandarts. Kleren worden lokaal gekocht of gemaakt en het uitdelen van kleding zorgt ervoor dat mensen andere kleding dragen dan dat ze gewend zijn in hun cultuur. Tevens heeft het een slechte invloed op de lokale economie. Tot slot willen we u afraden om überhaupt iets direct aan kinderen te geven. Dit levert bedelgedrag op en zorgt voor scheve verhoudingen (westerse superioriteit). Als u (kinderen) wilt helpen doe dit dan op een duurzame manier. U kunt daar hieronder meer over lezen.

Alternatieve initiatieven

Er zijn vele prachtige initiatieven in Afrika op gebied van educatie, duurzame energie, landbouw, behoud van wildlife, planten van bomen, kinderzorg, gehandicaptenzorg en nog zoveel meer. Verdiep u voorafgaande aan uw reis in mooie duurzame initiatieven in het land waar u naar op reis gaat en onderzoek welk project bij u past. U kunt zo’n initiatief dan eenmalig of langdurig ondersteunen. Wellicht kunt u dat initiatief ook nog bezoeken op uw reis. Matoke Tours maakt uw reis volledig op maat, dus ook daar kunnen we u mee helpen..

Bezoeken schooltjes - liever niet

Kinderen zijn weerbaar en onschuldig en dat gaat u wellicht aan het hart. Met alle goede bedoelingen kunt u echter ook keuzes maken die een negatief effect hebben op het leven van vele kinderen. Daar willen we u voor behoeden door u wat achtergrondinformatie te geven. Schooltjes die bezocht worden, worden stil gelegd. Kinderen gaan zingen en dansen en u wordt uitgenodigd in de klas voor een kennismaking. Klinkt misschien leuk, maar die kinderen missen zomaar een (paar) uur les en ze krijgen er niets duurzaams voor terug. Daarnaast kan het zorgen voor scheve verhoudingen en dat is is niet goed voor de eigenwaarde van jonge kinderen. Het houdt een gevoel van westerse superioriteit in stand.

En weeshuizen dan?

Voor het bezoeken van weeshuizen geldt hetzelfde als voor scholen: ga er liever niet naartoe. Een weeshuis fungeert vaak zowel als school als thuis voor de kinderen, waar zij zich veilig moeten kunnen voelen. Wanneer u een weeshuis bezoekt, worden de activiteiten vaak stilgelegd. De kinderen zullen voor u zingen en dansen, en misschien wordt er geknuffeld of iets samen ondernomen. Kinderen hechten zich snel aan iemand die lief voor hen is, maar uiteindelijk vertrekt u weer. Dit kan valse hoop of bindingsangst veroorzaken. Daarnaast kan uw bezoek zorgen voor scheve verhoudingen, wat niet goed is voor de eigenwaarde van jonge kinderen.

Bovendien zijn veel weeshuizen in Afrika commerciële instellingen. Er gaat zoveel westers donorgeld in om, dat er soms niet voldoende wezen zijn. Kinderen met één ouder worden ook toegelaten, waardoor ze uit hun veilige omgeving, het ouderlijk huis, worden onttrokken. Het is beter dit niet te stimuleren.

Tot slot

De situatie is niet volledig zwart-wit. Het gaat erom dat u beter niet spontaan een weeshuis of school kunt bezoeken. Als u vanuit Nederland of België al een bepaalde school of weeshuis ondersteunt en die wilt bezoeken, ligt het anders. Zeker als u zich goed voorbereidt en in overleg treedt over wat wel en niet kan. Als u vertrouwen heeft in die organisatie, kunt u uw eventuele bezoek regelen met de stichting zelf en alsnog iets goeds en duurzaams ondersteunen.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!