Afrika magazine
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!In september ging reisspecialist Celia op reis naar Namibië, Botswana en Zimbabwe. Samen met haar vriend trokken ze 3 weken rond en reden ze zelf in een gloednieuwe Toyota Hilux, mét tent op het dak. Namibië kennen we al langer bij Matoke Tours, maar het kamperen was voor ons nog onbekend. In deze blog vertelt Celia je graag meer over haar ervaringen met de combinatie van (soms hele luxe) lodges en kamperen.
“Voor reizigers die houden van kamperen en het leuk vinden om soms ‘back to basic’ te gaan, is het een absolute must om met een daktent door Namibië te reizen! De auto’s zijn uitgerust met alles wat je nodig hebt en de campsites zijn allemaal goed geregeld. De meesten hebben bijvoorbeeld een zwembad en vaak heb je zelfs privé sanitair. Het koude biertje na het opzetten van de tent in 40 graden, heerlijk braaien met ondergaande zon én de overweldigende sterrenhemel maken de kampeerervaring helemaal compleet.”
– Geschreven door Celia Tieman
Na een nachtje in Windhoek en een uitgebreide briefing over de auto, begon onze rondreis en reden we richting de Namibiëwoestijn. In de namiddag kwamen we aan bij onze accommodatie in het NamibRand Reservaat, de luxe Kwessi Dunes Lodge. Voor veel van onze reizigers een fantastisch einde van een reis door Namibië, voor ons een comfortabel begin. Al jaren is dit een favoriet van Matoke Tours en ik snap nu waarom. De warme mensen die er werken, het onwerkelijke uitzicht en het gevoel van exclusiviteit: bij Kwessi klopt álles.
Tip: van plan een aanzoek te doen in Namibië? Ik kan uit ervaring adviseren om hiervoor Kwessi in te schakelen 😉
Na een aantal nachten tussen de rode zandduinen, zetten we koers richting de kust. We reden urenlang in ‘the middle of nowhere’ en kwamen ineens aan in de bewoonde wereld. In Swakopmund zie je ineens een heel ander deel van Namibië. Een gezellige, laid-back sfeer en duidelijke westerse invloeden. Tegelijkertijd is het een plek die bekend staat om het grote aanbod aan activiteiten. Zo hebben wij hier de kayak & sandwich harbour combi tour gedaan. In de ochtend met de kayak de oceaan op gegaan en bijzondere ontmoetingen gehad met een gigantische zeehonden kolonie, en ’s middags de duinen van sandwich harbour ontdekt met een lokale gids. Een lange dag, maar absoluut de moeite waard!
Eén van de vele hoogtepunten van onze reis: de woestijnneushoorn excursie in Damaraland. Vroeg uit de veren; om 6 uur zaten we in de auto onderweg naar de Torra Conservancy waar een aantal zwarte neushoorns leven. Na een kwartiertje zoeken hadden we de eerste neushoorns gespot, een moeder en haar jong. Doodstil hebben we lang op de grond gezeten en deze kolossale beesten bewonderd. Wat een ervaring!
Op zoek naar een écht exclusieve ervaring? Dan mag Etendeka niet ontbreken in je reis. In deze concessie liggen 3 tentenkampen: Mountain Camp, Hill Camp en River Camp. De eerste is het hoofd kamp, hier verblijf je altijd eerst. Voor wandelliefhebbers is er de mogelijkheid om een meerdaagse wandeling te doen naar één van, of allebei de andere kampen, maar je kunt er ook voor kiezen om in Mountain Camp te blijven. Er hangt een gezellige, huiselijke sfeer en je ervaart hier een hele persoonlijke en intieme beleving. Zo eten alle gasten samen aan één grote tafel en doe je ook samen alle activiteiten. Standaard excursies die worden aangeboden zijn een ochtendwandeling en een middag drive waarbij ook de kans is om wildlife te spotten, maar daar ligt de focus niet op. De eigenaar heeft een professionele telescoop en vertelt iedere avond over de sterren die er dan te zien zijn. Zelfs douchen is hier een hele beleving, alle tenten zijn namelijk voorzien van een bucket shower!
Tip: boek minimaal twee nachten Etendeka. Dan heb je genoeg tijd voor de complete ‘Etendeka experience’!
En toen, éindelijk safari! We verbleven eerst twee nachten aan de westkant en toen één nacht aan de oostkant. In het westen hebben we een full day game drive gedaan vanuit de lodge. Met de open landcruiser het park in, verrekijker en camera om de nek. De dag erna zijn we zelf van west naar oost gereden, wat we misschien wel nóg leuker vonden dan de begeleide safari. De gidsen zijn met elkaar in contact, dus dat is het grootste voordeel, maar zelf door het park rijden was weer bijzonder op z’n eigen manier. We eindigden in Onguma, een privéreservaat in het oosten van Etosha. Ook hier hebben we een safari gedaan waar we deze keer oog in oog kwamen met witte neushoorns. Konden we ook weer afstrepen 😉
Binnen Onguma heb je een aantal accommodaties, allemaal van dezelfde eigenaar. Wij verbleven bij Onguma Tamboti, waar we weer gekampeerd hebben. Vanuit elke accommodatie worden begeleide game drives aangeboden en omdat het een privé reservaat is, mogen alleen hun auto’s er rond rijden. Dat zorgt echt voor een exclusieve safari beleving!
Tip: wil je een romantische en tegelijkertijd avontuurlijke twist geven aan je verblijf in Onguma? Boek dan de ‘dreamcruiser’ (zie foto rechts)!
Een lange rit van 7 uur en je belandt ineens in een heel ander stukje Namibië. De gebieden worden steeds dichter bevolkt en aan het einde van de dag zit je aan de Kavango rivier. Onze eerste stop in de bijzondere Zambezi regio was Shametu River Lodge in Divundu. Deze fijne accommodatie ligt direct aan de rivier en is écht een pareltje. Maar ook de Nunda River Lodge en Divava zijn unieke plekjes en passen helemaal in het Matoke straatje. Vanuit deze lodges kun je op safari in het Bwabwata Nationaal Park, maar natuurlijk kun je ook een bootsafari doen of per mokoro de rivier verkennen.
Het avontuur gaat door: we reden van Divundu naar Sangwali, waar het asfalt stopt en de zandweg begint. We verbleven in het Jackalberry Camp, diep in het Nkasa Rupara Nationaal Park op de grens met Botswana gelegen. De weg er naartoe is al een avontuur op zich, zonder 4WD kom je er niet doorheen. Ongeveer een uur deden we over een stukje van 20 kilometer, maar dat was het direct allemaal waard toen we bij de lodge aankwamen. Compleet off the beaten track ligt het Jackalberry Camp met slechts 4 kamers. Er vlakbij ligt de Linyanti rivier, wat tevens ook de natuurlijke grens tussen Namibië en Botswana is. Hier hebben we een prachtige bootsafari gemaakt. De volgende ochtend nog een begeleide jeepsafari gedaan, voor we terug naar de bewoonde wereld reisden.
Tip: je kunt via de lodge een transfer regelen van Sangwali naar Nkasa Lupala Tented Camp of Jackalberry Camp. Naar Nkasa Lupala is het ongeveer 11 km en dat is redelijk te doen. Jackalberry is twee keer zo ver, dus wees niet eigenwijs zoals wij en regel die transfer, je wil daar namelijk niet vast komen te zitten (wederom spreek ik uit ervaring…)
De volgende stop was tevens de laatste overnachting in Namibië. We verbleven één nacht in het Chobe River Camp, wederom op de grens met Botswana. Aan de andere kant van de rivier lag het Chobe Nationaal Park. In verband met de lage waterstand organiseerde Chobe River Camp geen bootsafari’s in deze periode, daarvoor moet je eigenlijk in Botswana zijn. Dat verschil hebben we zelf ervaren. De volgende dag gingen we namelijk de grens over en verbleven we in het luxe Chobe Elephant Camp, op steenworpafstand van het nationaal park. Hier hebben we de ochtend erna een prachtige jeepsafari gedaan. Tijdens deze safari werden we getrakteerd op twee prachtige ontmoetingen met een luipaard en stonden we vlak naast een troep van zeven leeuwen die lagen te relaxen in de schaduw.
Na afloop zijn we naar Kasane gereden, waar we vanuit de lodge daar een bootsafari hebben gedaan op de Chobe rivier. Hier hebben we buffels, nijlpaarden, olifanten, krokodillen en waterbucks gezien. We kregen een show van twee jonge nijlpaarden die met hun bek wijd open aan het stoeien waren. Ondanks dat het ontzettend hard regende, was het een succesvolle bootsafari!
Na twee nachten Botswana was het tijd om afscheid te nemen van onze auto en weer de grens over te gaan, dit keer naar Zimbabwe. De grensovergangen waren trouwens ook een ervaring, daar kan ik een hele aparte blog over schrijven…
In Victoria Falls stonden drie nachten in de prachtige Pioneers Lodge op de planning: een oase van rust in het drukke stadje. We wilden onze reis goed eindigen en hebben, naast de ‘standaard’ Victoria Falls wandeling, ook de helikoptervlucht gedaan over de watervallen. Wat was het waanzinnig om deze van beiden de grond én de lucht te mogen bewonderen! Een absoluut waanzinnige manier om deze bijzondere reis af te sluiten.
Ik wil graag eindigen met een hoofdstukje ‘kamperen’. Tijdens deze reis hebben wij veelal in lodges/tentenkampen verbleven en een aantal keer met de daktent gekampeerd. De Hilux is hier volledig op gebouwd en compleet uitgerust met allerlei kampeermaterialen, zoals een tafel, stoelen, koelkast, lakens, handdoeken, kookgerei etc. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om comfortabel te kamperen. Tevens heb je op sommige campsites de luxe van je eigen sanitair en zijn ze vrijwel allemaal voorzien van je eigen braai. Goed om dus op voorhand boodschappen in te slaan zodat je heerlijk kunt braaien als de tent staat!
Hoewel de ervaring fantastisch is, is het ook enigszins vermoeiend. Het comfort van een normaal bed in een hotel of lodge was voor ons daardoor altijd erg welkom na een nachtje slapen in de daktent. Juist die afwisseling van kamperen en lodges maakt een dergelijke reis een stuk comfortabeler én unieker.
Met een koffer vol prachtige herinneringen én een volle camera zijn we thuisgekomen. Het is lastig om de schoonheid van Namibië in één zin te beschrijven, ook de foto’s doen het eigenlijk geen recht. Maar juist de combinatie met de Zambezi regio en Botswana, geeft je de kans om de grote verschillen te zien en is dé ultieme reis voor beiden unieke landschappen en wildlife. Namibië heeft echter nog veel meer te bieden dus één ding is zeker: ik ga ooit eens terug!
Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!
Wilt u maandelijkse inspiratie ontvangen voor uw Afrika avontuur? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief!
Het Matoke Magazine boordevol reisinspiratie ontvangen? Wij sturen het u graag per post toe!
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!