Afrika magazine
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!Tijdens mijn eerste maand bij Matoke Tours mocht ik al meteen op studiereis naar Tanzania, samen met mijn collega Anouk. Een geweldige start van een mooie, nieuwe uitdaging! Omdat ik de afgelopen jaren vooral veel in Zuidelijk Afrika heb gereisd, was het voor mij belangrijk om zelf te ervaren waarom Tanzania een must is voor iedere safariliefhebber. Hieronder mijn 10-redenen om naar Tanzania te reizen. Met Matoke Tours uiteraard – spreekt voor zich!
– Geschreven door Lotte
Tijdens onze eerste safari in Tarangire spotten we niet alleen vele dieren, maar ook prachtige baobab bomen die het landschap domineren. In één oogopslag zien we zebra’s, wildebeesten, giraffen, olifanten en zelfs een paar struisvogels. Als kers op de (safari)taart sluiten we af met een spectaculaire jacht van leeuwinnen die een wildebeest weten te vangen. En dit is nog maar het eerste park!
Na diverse hotelbezoeken, het blijft natuurlijk toch een studiereis, mogen we ook nog op safari in het Serengeti National Park. Dit wereldberoemde park is hét decor van vele natuurdocumentaires op National Geographic en de BBC. Al snel blijkt waarom. We zijn het park nog geen twee minuten in en we spotten al meteen een leeuwin die pal naast de weg ligt. Nergens zag ik zo veel leeuwen tijdens één safari. Het uitgestrekte landschap waar veel antiloopsoorten, wildebeesten en zebra’s grazen is een heus paradijs voor alle katachtigen die vanaf de ‘koppies’ een mooi uitzicht hebben over de savannen. Als we later deze dag wederom getuigen zijn van een geslaagde jacht van leeuwinnen, deze keer een zebra, moeten we onszelf letterlijk even knijpen. Wat een geluk! Althans voor de liefhebber, niet voor iedereen is het zien van een ‘live kill’ een aangenaam tafereel. Het gaat er natuurlijk nogal ruig aan toe.
Bij Matoke Tours zijn we geen voorstander van grote, onpersoonlijke lodges. Vooral tijdens een safari vind ik dit persoonlijk een belangrijk aspect. Er zijn in Afrika legio grote hotels met lage prijzen te vinden, maar wat mij betreft is de safari beleving dan ver te zoeken. Een kleinschalig tented camp, voorzien van alle comfort midden in de bush is bij ons favoriet.
Zo verblijven Anouk en ik tijdens onze reis regelmatig in safaritenten op ongerepte locaties en genieten we ’s nachts volop van alle bushgeluiden. Nergens slaap ik zo goed als in de Afrikaanse bush! ’s Nachts worden we bij Tortilis Camp wakker van een flinke brul. Het onmiskenbare geluid van een leeuw dat door merg en been gaat. Lang voordat we een wake-up call krijgen, om 5:00 uur, staan we al naast ons bed te springen.
Behalve prachtige landschappen en veel wildleven is Tanzania uitermate geschikt voor liefhebbers van cultuur. Zonder daadwerkelijk een bezoek te brengen aan een van de vele stammen wordt uit het gevarieerde straatbeeld al snel duidelijk hoe divers het land op cultureel vlak is.
Onderweg zie je Masaï met hun felrode doeken die met hun vee soms flinke afstanden afleggen. Hoewel Anouk en ik gemengde gevoelens hebben brengen we toch een dag een bezoek aan Lake Eyasi waarvandaan we met de Hadzabe mannen mee gaan jagen en bij de Datoga leren hoe zij op ambachtelijke wijze mooie armbanden maken. Stiekem zijn we blij dat de Hadzabe niets vangen want we weten van onze collega Charlotte dat zij tijdens haar bezoek een stuk aap aangeboden kreeg. Voor de liefhebber dus een echte aanrader!
Al Jaren lang staat Tanzania bekend als “het Switzerland van Afrika” en dat is niet voor niets. Het land kent weinig problemen tussen stammen onderling en heeft een goede reputatie wat betreft veiligheid.
Zodra je voet op Tanzaniaanse bodem zet wordt de vriendelijkheid, maar vooral ook het relaxte karakter van de inwoners duidelijk. Overal klinkt ‘Hakuna Matata’ en ‘Pole Pole’ wat respectievelijk ‘geen zorgen’ en ‘kalmpjes aan’ betekent.
Het noorden van Tanzania staat bekend om haar grote diversiteit aan landschappen en de fantastische wildparken die slechts op korte afstand van elkaar gelegen zijn. Belangrijk hierbij is de beroemde Great Rift Valley waardoor er diverse grote meren en brede valleien zijn ontstaan. Denk hierbij aan de uitgestrekte savanne vlaktes van Serengeti National Park, ’s werelds grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel) Ngorongoro, het glooiende landschap met reusachtige baobabbomen rondom de Tarangire rivier, het weelderig groen rondom het ondiepe zoutmeer van Lake Manyara, maar ook de majestueuze Kilimanjaro: hét absolute hoogtepunt van Afrika!
We bezoeken het noorden van Serengeti dat op het moment van ons bezoek weelderig groen is. Hier is het landschap heuvelachtig en totaal anders dan in het centrale deel. Anouk en ik slapen een nacht in het migratiekamp Mara Under Canvas en gaan hiervandaan op zoek naar de grote migratie, zonder twijfel een van de grootste spektakels in Afrika. Als we bij de Mara rivier aankomen staan daar een paar auto’s, zoals later blijkt al uren, en zien we een auto met professionele camera apparatuur. Onze gids Luis legt uit dat de wildebeesten aan de overkant van de rivier al uren staan te twijfelen en de oversteek maar niet lijken te gaan maken. Hij heeft er weinig vertrouwen in en zegt dat we wel even kunnen wachten, maar dat we niet te veel moeten verwachten. Als we na 15 minuten wachten plots verrast worden omdat de wildebeesten de steile oever afstormen om de oversteek te maken, kunnen we dit amper geloven. We zien gewoon pal voor onze neus een ‘river crossing’ zoals we dat enkel van tv kennen. Later die avond raken we er maar niet over uitgepraat. Als we de volgende ochtend ook nog gewekt worden door het luide geknor van honderden wildebeesten, die massaal voor onze tent langstrekken, is het avontuur helemaal compleet.
Gedurende de hele reis is het eten overal zeer gevarieerd en smaakvol. Veel lodges bereiden groenten en fruit uit eigen moestuin en houden graag rekening met dieetwensen en specifieke voorkeuren. Koffieliefhebbers kunnen bij Karatu hun hart ophalen. De mineraalrijke vulkaangrond, de bescherming van de flanken van de Ngorongoro krater en de juiste hoeveelheid neerslag vormen de perfecte omstandigheden voor de talrijke koffieplantages. Zelf geniet ik thuis nog steeds na van een zak koffiebonen die ik hiervandaan heb meegenomen. Op Zanzibar is het ook een groot feest voor de liefhebber van verse vis en zeevruchten, Arabische kruiden en vers fruit. Bij het beroemde restaurant “The Rock” at ik de lekkerste inktvis ooit, gestoofd in zoete sojasaus, geserveerd met verse groente en pittige mango chutney echt een cadeau.
In vergelijking met andere verre bestemmingen is Tanzania relatief dichtbij huis. In ruim 8 uur vlieg je met de KLM rechtsreeks van Amsterdam naar de luchthaven van Kilimanjaro en bevind je je meteen in safari Afrika.
Tijdens onze reis zagen we veel families, zowel met kleine als met grote kinderen. Behalve dat alle accommodaties zeer kindvriendelijk en comfortabel zijn, is het noorden van Tanzania ook uitermate geschikt voor een safari met het hele gezin omdat de afstanden goed te doen zijn en wilde dieren in grote hoeveelheden aanwezig.
Na onze indrukwekkende safarireis moest ik helaas afscheid nemen van Anouk, maar mag ik nog vier dagen naar Zanzibar om verder te “studeren”. Eenmaal op Zanzibar is dit echt een totaal andere wereld. Het water is felblauw, de stranden parelwit en sierlijke palmen sieren de kust. Behalve de prachtige, tropische stranden is het weelderig, groene binnenland ook absoluut de moeite waard. Het aanbod is zeer divers.
Zo zijn er vele rustige opties aan de oostkust waar je het gemoedelijke dorpsleven kunt bezoeken en vissers al vroeg aan het werk ziet. Het noorden, de omgeving van Nungwi, is drukker en toeristischer. Hier zijn veel accommodaties, restaurants en barretjes. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals een beachvolleybal toernooi of een Full Moon Party. Persoonlijk ben ik meer gecharmeerd van de rustigere gebieden. De stranden zijn er prachtig en heel breed, dus je kunt er heerlijke wandelingen maken. Het verschil tussen eb en vloed is vrij groot, een zwembad bij de accommodatie kan dus prettig zijn. Mijn laatste nacht slaap ik in Stone Town. In mijn eentje slenter ik door de smalle, kronkelige straatjes met typische huisjes, winkels, bazaars en moskeeën. Stone Town is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco en de architectuur is een mix van Arabische, Perzische, Indische en Europese invloeden. Eenmaal terug bij Kholle House zijn een verfrissende duik in het zwembad en een glaasje wijn in de patio tuin een perfecte afsluiter van mijn reis vol nieuwe indrukken.
Wilt u meer weten over Tanzania, deze reis of heeft u naar aanleiding van dit reisverhaal specifieke vragen? Wij helpen u graag verder! Mail gerust naar: info@matoketours.nl of bel tijdens kantooruren +31 (0) 73 612 3364.
Een greep uit de mogelijkheden:
Wij inspireren u graag met onze ervaringen en tips!
Heeft u vragen? Stel ze aan onze specialisten. Lex, maar ook onze andere Tanzania specialisten helpen u graag bij het organiseren van uw droomreis naar Afrika!
Het Matoke Magazine boordevol reisinspiratie ontvangen? Wij sturen het u graag per post toe!
Advies van onze reisspecialisten in de vorm van een adviesgesprek, kantoorbezoek of webinar? Meld u hieronder aan
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!