Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
 

Op studiereis door Kenia

Reisspecialist Iris op pad

In maart bracht reisspecialiste Iris een bezoek aan Kenia, de ultieme safaribestemming voor reizigers die de big 5 willen spotten! Tijdens haar studiereis overnachtte Iris bij de mooiste accommodaties van Kenia en ging zij op zoek naar nieuwe plekken, verblijven en activiteiten om onze reisroutes te verrijken.

“Kenia is wat mij betreft een geweldig land voor reizigers die op zoek zijn naar afwisseling qua landschap, wild en cultuur. De bekende parken, zoals de Masai Mara, zijn prachtig. Maar voor wie daaraan voorbij durft te kijken, heeft het land nog zoveel meer te bieden! ”

– Geschreven door Iris Bol

Start van mijn reis in Nairobi

Mijn reis startte in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Het startpunt van vrijwel alle reizen naar Kenia. De eerste nacht verbleef ik in een accommodatie aan de rand van de stad, in het groen. Weg van de drukte, om even bij te komen van de vlucht. De volgende dag ontmoette ik onze agent en mijn gids/chauffeur en bezocht ik de eerste accommodaties in Nairobi. ’s Middags reden we door naar de eerste safaribestemming in het zuiden van Kenia, vlak bij de Keniaanse grens: Amboseli Nationaal Park!

Zicht op Mount Kilimanjaro en olifanten op de horizon in het Amboseli Nationaal Park

Een eerste safari in Kenia

Na een uurtje of 5 rijden, kwamen we aan bij Amboseli Nationaal Park. We reden het park binnen door het drogere gedeelte van het park met giraffen, antilopen en kamelen – ja, deze lopen op verschillende plekken in Kenia ook in het wild rond. Langzaam verkleurde het landschap naar groentinten en kwamen we aan bij het moeras, waar veel vogels, zebra’s, olifanten, wildebeesten, buffels etc. op af komen om te drinken. Het landschap is veelal uitgestrekt en open, waardoor je met een beetje geluk olifanten op de horizon kunt zien lopen. En dat geluk hadden we! Aan het einde van de dag kwam er een grote olifanten familie langs gelopen, terug op weg naar de droge gebieden, waar ze overnachten. Een bijzondere afsluiting van de dag!

Vanuit mijn kamer werd ik ’s nachts een paar keer wakker gebruld door een nijlpaard, maar verder heb ik heerlijk geslapen. De tweede safari dag was eigenlijk nog mooier. In plaats van een bewolkte, dreigende lucht – wat overigens ook mooie plaatjes opleverde – was de lucht nu helderblauw. Dus vroeg op pad om de besneeuwde piek van de Kilimanjaro te bewonderen. Vanuit de landcruiser in het park, maar ook aan de hand van een korte wandeling naar het viewpoint, gelegen op een kleine heuvel in het park. Magisch!

Witte en zwarte neushoorns in het Ol Pejeta Natuurbeschermingsgebied

Een fijne tussenstop bij het Laikipia Plateau op weg naar het droge noorden

Na een tweede dag Amboseli, reden mijn gids/chauffeur en ik door naar Ol Pejeta, gelegen in de omgeving van het Laikipia Plateau. Vroeg op, want er stond een lange rit op de planning. In één dag reden we van Mount Kilimanjaro naar Mount Kenya, wat alweer mooie vergezichten opleverde! Aangekomen bij Ol Pejeta brachten we een bezoek aan het chimpansee centrum (waar getraumatiseerde chimpansees worden opgevangen) en het neushoorn centrum (waar je neushoorns kunt voeden). Vooral een geinige tussenstop voor kinderen. Daarna volgde een korte safari door het natuurbeschermingsgebied, dat bekend staat om de vele neushoorns. Zowel de witte als de nog meer bedreigde zwarte neushoorn. Na even zoeken kwamen we er zes tegen. En ook een jakhals en vele pumba’s. Omdat het gebied vrij klein is kom je relatief veel wild tegen. Zowel op de open vlaktes als in het bossige gebied. Bij aankomst bij de accommodatie stonden er bij de drinkplaats voor mijn tent twee zwarte neushoorns te drinken, waar ik na een lange dag bij het zitje van mijn tent van heb kunnen genieten!

Verblijven binnen de parkgrenzen heeft hier overigens echt een voordeel, omdat je voor het ontbijt al om 6 uur op safari kunt. Dat betekent automatisch meer actiever wild en minder toeristen. En omdat we vroeg op pad konden, waren we de eersten die met zonsopkomst en zicht op Mount Kenya 3 leeuwen spotten!

Tien kleuren oranje in het Samburu Nationaal Reservaat

Op zoek naar de Samburu big 5

Na een laatste ochtendsafari door Ol Pejeta reden we verder naar het Samburu National Reserve. Absoluut mijn lievelings park qua landschap! Het noorden is erg droog en weer totaal anders dan centraal of zuid Kenia: palmbomen, oranje stofzand, droge savannes en semi-woestijngebied. De Ewaso Ngiro rivier deelt het gebied op in twee delen: Samburu National Reserve aan de noordkant en Buffalo Springs Reserve aan de zuidkant. De rivier stond bijna helemaal leeg door de droogte, maar dat leverde hele mooie plaatjes op! Veel wild komt naar de rivier toe om hier te drinken. Al snel kwamen we de ‘Samburu Big 5’ tegen. Terwijl we over de oranje zandwegen heen reden en de gids/chauffeur mij uitleg gaf over het wild, hing ik met mijn wapperende haren en camera uit de landcruiser.
Daarna op naar het Elephant Bedroom Camp, waar ik de eerste nacht sliep. Wat een plek! Vanuit mijn luxe ‘tent’ aan de rivier was het mogelijk om olifanten en ander wild te spotten. Om het nog mooier te maken sloot ik de dag af met een sundowner. Met wat andere gasten en een cocktail hebben we genoten van de Afrikaanse ondergaande zon. Voor het eten nam ik nog snel een duik in mijn eigen plunge pool bij de tent. En ‘s avonds werd ik getrakteerd op een romantisch drie gangen diner met kaarsen op het dek bij de rivier.

De dag erop bezocht ik weer een flink aantal accommodaties en lunchte ik bij Surana Buffalo Springs Camp, met een fenomenaal uitzicht op de Ewaso Ngiro rivier. De accommodatie is met smaak ingericht en ook hier kun je vanaf je tafel kun het wildspektakel aanschouwen! Aan het einde van de middag maakten we een safari aan de andere kant van de rivier, door het Buffalo Springs Reserve. We waren op zoek naar een luipaard, maar kwamen onderweg een groep van 5 leeuwen en een jong tegen, die langs de oevers van de rivier aan het jagen waren op een baby giraffe. Anderhalf uur lang heb ik kunnen genieten van een ‘live scène uit Planet Earth’.

Een exclusieve safaribeleving in de Lewa Downs

Op safari in een open voertuig met meer wild dan reizigers

Terwijl ik nog aan het nagenieten was van Samburu, reden we door naar de Lewa Downs privé consessie en Elewana Lewa Downs, de accommodatie waar ik verbleef. Bij aankomst moesten we de landcruiser achterlaten en stapten we over op een open landcruiser vanuit de accommodatie. Met flinke luxe (alles erop en eraan, waaronder borrelnootjes en lokale Tusker biertjes) werden we in drie kwartier naar de accommodatie gereden. Prachtig! Het gebied staat – net als Ol Pejeta – voornamelijk bekend om de vele neushoorns. Maar in deze prive consessie gelden striktere regels om de natuur en het wild te beschermen (dat nog niet altijd gewend is aan de mens). De safari’s zijn dan ook van hoge kwaliteit! Om de drukte te beperken mogen er maar 6 landcruisers per accommodatie tegelijkertijd op safari zijn en maar 3 per spot bij het wild staan. Een echte exclusieve beleving dus.

 

In de namiddag maakte ik samen met Peter, mijn chauffeur van Lewa Downs, een safari door de prive consessie. We reden maar met 2 voertuigen door ‘the middle of nowhere’. Omdat we Lewa Downs graag willen toevoegen aan onze bestemmingen, plakte ik er nog een nachtsafari achteraan. En die was succesvol! Toevallig zagen we weer twee leeuwen jagen op een baby giraffe, een zebra worden opgegeten door een jackhals en kwamen we vele uilen tegen. Bij terugkomst volgde een fantastisch diner en hoorde ik die nacht de leeuwen dichtbij te tent ronddwalen.

Activiteiten rondom Naivasha en Nakuru

Een handige tussenstop op weg naar de Masai Mara

De volgende dag checkte ik uit en reden we na een rit naar de uitgang van het natuurbeschermingsgebied vroeg door naar Naivasha. Voor Zowel Naivasha als Nakuru geldt, dat het handige plekken zijn om een tussenstop te maken richting de Masai Mara, voor degenen die over land reizen en niet willen vliegen vanaf Nairobi. Het gebied leent zich daarnaast goed voor een aantal activiteiten, zoals het maken van een boottocht over Lake Naivasha of een mountainbike- of paardrijdtocht door Hell’s Gate Nationaal Park. Persoonlijk vond ik vooral de mountainbiketocht erg leuk! Op de fiets kwam ik onderweg giraffen en zebra’s tegen. ’s Avonds sliep ik bij de Sopa Lodge, waar onder andere nijlpaarden tot aan de accommodatie kunnen komen. De dag erop bezocht ik Nakuru Nationaal Park, dat bekend staat om het diepe kratermeer.

Mocht je luxer willen overnachten, dan zijn Mbweha Camp in Nakuru en de Chui Lodge (gelegen in Oserengoni Wildlife Sanctuary) in Naivasha echte aanraders, waar je – mede door de vele aangeboden activiteiten – ook makkelijk twee nachten kunt verblijven.

De wereldberoemde Masai Mara

Wild, wild en nog meer wild op de bekendste savanne vlaktes van Kenia

Na een fantastisch verblijf bij het luxe Mbweha Camp, waar ik ’s avonds nog genoot van een bush diner in de wildernis, reden we ’s ochtends richting het bekendste wildpark van Kenia: de Masai Mara! Omdat de eerste buien van maart inmiddels waren gevallen in de Masai Mara, was het af en toe even zoeken naar goed begaanbare wegen. Maar dat maakte de beleving weer extra avontuurlijk! Direct na de parkentree kwamen we een jachtluipaard tegen, die nog in een boom zat te genieten. En ook een hele hoop ander wild, waaronder een groep hyena’s. Verder kwamen we wederom een groep leeuwen tegen, die een prooi hadden gevangen en deze in de bosjes op zaten te peuzelen. Ondertussen probeerden de hyena’s en twee jachthalzen de restjes te stelen! Ook buiten het ‘grote trek seizoen’ is het is de Masai Mara een prachtig park, waar je misschien wel het meeste wild van de reis tegen komt. En daarnaast is het bij uitstek de meest interessante plek om een indruk te krijgen van de lokale Masai cultuur.

Na een aantal accommodatiebezoeken, kwamen we uiteindelijk aan bij de Ahadi Mara. De volgende ochtend heb ik vanuit mijn tent kunnen genieten van het uitzicht vanuit mijn tent op de Mara Rivier en opstijgende luchtballonnen tijdens zonsopkomst!

Naar het einde van de wereld bij Kicheche Mara North en Asilia Naboisho

Exclusief en stijlvol op safari

Daarna reden we door naar het Mara North natuurbeschermingsgebied, waar per 2025 geen voertuigen van derde partijen meer toegestaan zijn. In Mara North bezochten we het fraaie Karen Blixen Camp, waar we meteen een lekkere a-la-carte lunch geserveerd kregen. Alweer een prachtige plek! Vervolgens eindigde de dag bij het Kicheche Mara Camp, diep in het Mara North natuurbeschermingsgebied, afgelegen van alles. Een echte exclusieve beleving, perfect om aan de hand van een fly-in safari te bezoeken. De tenten staan midden in de wildernis. Ver van elkaar vandaan met veel privacy, waardoor het aanvoelt alsof je écht alleen in de bush overnacht. ’s Nachts liepen er afwisselend leeuwen, hyena’s en olifanten om de tent heen. De overnachting was een van de indrukwekkendste die ik gehad heb tijdens de studiereis. Daarnaast is het bewonderenswaardig hoe het Kicheche Camp omgaat met het thema duurzaamheid. Vrijwel overal was over nagedacht en zelfs met het idee dat, mocht de accommodatie ooit weggehaald worden, er op locatie niets van te merken is.

Mijn safarireis eindigde bij Asilia Naboisho. Ook deze plek is uitermate geschikt om te bezoeken aan de hand van een fly-in safari. Ik nam afscheid van mijn gids/chauffeur en genoot nog een volle dag van een prachtige safari in open voertuig door de Naboisho privé consessie met bush breakfast. Qua interieur en architectuur de is Asilia Naboisho absoluut de mooiste accommodatie van de reis en naast het verblijf behoort ook de safari tot de crème de la crème van Kenia. Tijdens de safari kwamen we onder andere een hyena nest, krokodillen, nijlpaarden, diverse vogels en leeuwen tegen. Omdat het mij handig leek om zo lang mogelijk op safari te gaan, hadden we ‘bush breakfast’ meegenomen. Onderweg naar de airstrip stopten we daarom voor een ontbijt, voordat ik afscheid nam van het safarigedeelte van mijn Kenia studiereis.

Strand en ontspanning in Diani Beach en Watamu

Heerlijk bijkomen van de safari aan de witte zandstranden van de Swahilikust

De volgende ochtend vloog ik met een safarivlucht in een propellervliegtuig naar de kust van Kenia. Vanuit de lucht zag ik de zebra’s en wildebeesten nog over de vlaktes heen rennen. Wat een avontuur!

Aangekomen aan de kust, bezocht ik meerdere accommodaties. Diani Beach heeft voor ieder wat wils! Daarna was het tijd om even bij te komen van al het moois wat ik beleefd had de afgelopen twee weken, aan het strand van Diani Beach. Voor wie een sfeervolle plek zoekt om een hapje te eten, is het Nomad Beach Bar & Restaurant een geweldige aanrader! Maar ook Ali Barbour’s Cave Restaurant en Asha Bistro zijn perfecte plekken om een gezellige avond door te brengen aan de kust en te genieten van verse vis.

Na mijn laatste dag in Diani Beach, pakte ik mijn spullen weer in om vervolgens in een uur of 4 naar Watamu gereden te worden. Onderweg reden we nog even een kort rondje door het centrum van Mombasa. Vervolgens reden we door het Watamu Treehouse, waar ik de overige drie nachten zou verblijven. En wauw, wat een prachtige, unieke accommodatie is dit! Het heeft iets weg van de gebouwen van Gaudi. De accommodatie bestaat uit verschillende halfopen torens met daarin diverse, thematisch ingedeelde, idyllische kamers. Je overnacht bij dit verblijf voor de helft in de buitenlucht. Ik sliep op de bovenste verdieping in de mooiste kamer: ‘the starbed room’, met zelfs een halfopen douche en een eigen dakterras met uitzicht op zee. Vanuit de accommodatie kun je yogalessen volgen in de prachtige yogaruimte, suppen of kajakken over ‘The Mida Creek’, naar het strand gaan, een boottrip boeken of diverse watersporten ondernemen (bijvoorbeeld kitesurfen, wat ik gedaan heb)! Maar je kunt er ook met de tuktuk of mototaxi op uit gaan en andere plekken in Watamu te bezoeken, zoals Ligthaus (hier kun je met een drankje heerlijk relaxen in hangmatten), The Crab Shack, Pilipan en eventueel het Snake Farm. Je hoort het al: het is een geweldige beëindiging van de safarireis voor mensen die ietwat van de gebane paden willen reizen en houden van avontuur. Het ‘jungle dorp’ heeft een gemoedelijke sfeer.

Vanuit Mombasa vloog ik via Nairobi terug naar Amsterdam. Het was een bijzonder mooie reis, die ik aan iedereen kan aanbevelen!

Zoals je kan lezen, heb ik ontzettend genoten van het safariland van Afrika tijdens mijn studiereis door Kenia. Met name het droge noorden rondom Samburu heeft indruk op mij gemaakt. Maar ook de natuurbeschermingsgebieden en privé reservaten (in Laikipia en rondom de bekende parken) vormen relatief onontdekte plekken waar veel te beleven valt en waar het de moeite waard is om wat langer te verblijven. Dus zet Kenia vooral op je bucketlist!

Wil je meer informatie over Kenia of heb je interesse in een reis? Neem dan contact op met Iris of één van onze andere Kenia specialisten en stel je vragen.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!