Afrika magazine
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en behoort tot de wereldberoemde ‘7 summits’, de hoogste toppen per continent. De Kilimanjaro is een vrijstaand bergmassief van 60 bij 80 kilometer dat is gevormd door drie strato vulkanen, dit zijn de typerende kegelvormige vulkanen. De ‘Kili’ ligt in het noordoosten van Tanzania tegen de grens met Kenia net iets onder de evenaar. De imposante berg steekt 5 kilometer boven de omliggende savannevlaktes uit en is daarmee de hoogste vrijstaande berg ter wereld. De hoogste vulkaan is Kibo (5892m) deze wordt geflankeerd door de Shira (3962m) en de Mawenzi (5148m).
Een van onze belangrijkste specialismen is het veilig organiseren van Kilimanjaro beklimmingen. Onze Kilimanjaro specialisten beklommen de Machame route en zijn zo bevangen geraakt door dit enorme natuurgeweld en de diverse landschappen dat zij u met alle passie en kennis uit eerste hand kunnen helpen bij het samenstellen van uw beklimming. Hier vindt u alles over de beklimming van Afrika’s hoogste berg!
Lees op deze pagina’s alles over:
Deel uw reiswensen met ons en wij nemen contact met u op om samen uw droomreis te creeëren!
Uitgebreid document met alles wat u moet weten over een beklimming van de Kilimanjaro
Tijdens de beklimming wordt u begeleid door een team van zeer gespecialiseerde gidsen die allemaal zijn gecertificeerd door het Kilimanjaro National Park. Door hun uitgebreide ervaring op de berg kunnen zij klimmers zeer goed inschatten, weten zijn het juiste tempo (‘Pole Pole’ ofwel langzaam langzaam) aan te houden en vergroten daarmee de kans tot slagen aanzienlijk.
Onze gidsen zijn tevens getraind in eerste hulp en in evacuatie procedures. ’s Avonds na het diner meten zij uw hartslag en zuurstofgehalte, noteren en monitoren de gegevens en gaan op deze manier na of uw fysieke gesteldheid toereikend is voor een verantwoorde voortzetting van de klim. Mede door de professionele gidsen behaalt 95% van onze gasten de top van de Kilimanjaro.
Naast de gids en de assistent gids gaat er een kok mee voor het bereiden van de juist afgestemde maaltijden. Daarnaast gaan er porters mee om al het materiaal aan kampeeruitrusting, kookgerei en dergelijke naar boven te krijgen. De porters dragen tevens uw hoofdbagage (max 15kg), zodat u alleen met een dag rugzak loopt. Zij lopen vooruit om het kamp op te zetten voor dat de expeditieleden aankomen.
Het is raadzaam om ruim voor de start van de expeditie uw dokter te bezoeken om uw gezondheidssituatie door te nemen en waar nodig advies te krijgen over training en het gebruik van acetazolamide (DIAMOX), dit is het medicijn tegen hoogteziekte. Mocht uw dokter de beklimming van de Kilimanjaro afraden dan is het vanzelfsprekend zeer belangrijk dit advies op te volgen. Verder dient u de beklimming niet aan te gaan indien u zwanger bent, verkouden bent, last van uw keel heeft of ademhalingsproblemen heeft.
De kok bereidt de maaltijden die worden geserveerd in een speciale ‘mess tent’, hier kunt u ook een warm kopje thee drinken en een potje kaarten alvorens u naar bed gaat. De crew zorgt voor drie maaltijden per dag, te beginnen met een uitgebreid ontbijt en een lunchpakket dat onderweg op een mooie plek kan worden genuttigd. ’s Avonds eet u een lekkere, stevige warme maaltijd dat bestaat uit koolhydraatrijke voeding zoals pasta, aardappelen en rijst aangevuld met groenten en vlees. Naast deze drie maaltijden is het prettig om zelf snackjes mee te nemen, zoals energierepen, koekjes en noten.
Tegenwoordig zijn er steeds meer klimmers die voor aanvang van de klim succesvol gebruik maken van een hoogtetent. Met een hoogtetent kun je ‘Live High, Train Low’ toepassen, wat een effectieve vorm van hoogtetraining kan zijn. Een draagbaar of permanent hoogtetent zorgt ervoor dat het lichaam zich tijdens de nachtrust aanpast aan de hoogte. Met als gevolg dat het meer rode bloedcellen gaat produceren en hierdoor de uithouding verbeterd.
Onafhankelijk of u in goede conditie verkeerd en alpine ervaring heeft of voor het eerst naar grote hoogte klimt kan een ieder last krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden op hoogtes vanaf 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. De individuele gevoeligheid van klimmers verschilt sterk. Tot ongeveer 6000 meter hoogte treedt hoogteziekte alleen op bij onvoldoende geacclimatiseerde of hiervoor zeer gevoelige mensen. Op 5500 meter is de luchtdruk gehalveerd t.o.v. zeeniveau, met als effect dat hetzelfde volume ingeademde lucht dus ook is gehalveerd. Het lichaam controleert echter niet direct het zuurstofniveau in het bloed. In plaats daarvan wordt gecontroleerd op de hoeveelheid koolzuurgas, een afvalproduct dat moet worden uitgeademd. Bij verlaagde luchtdruk is de relatie tussen hoe moeilijk het lichaam aan zuurstof kan komen en hoe moeilijk het is om koolzuurgas kwijt te raken verstoord. Daardoor kan een tekort aan zuurstof ontstaan zonder dat de concentratie aan koolzuurgas in het bloed toeneemt. De beste manier om hoogteziekte te voorkomen is door het lichaam te laten wennen aan de hoogte, acclimatiseren.
Om uw lichaam zo goed mogelijk te laten wennen aan de hoogte loopt u langzaam (Pole Pole!), vermijdt u alle vormen van extra inspanning, drinkt u extreem veel water (3 à 4 liter per dag) en houdt u de symptomen nadrukkelijk in de gaten. De symptomen van hoogteziekte worden onderscheiden in ‘milde’ en ‘ernstige’ symptomen.
Milde symptomen
Ernstige symptomen
Als niet ingegrepen wordt zal de patiënt met ernstige symptomen binnen enkele uren overlijden. Uw gids (gecertificeerd) herkent de verschillende symptomen, maar het is nog veel belangrijk om zelf de symptomen van u en uw medeklimmers in de gaten te houden en af te dalen indien noodzakelijk! Er zijn altijd voldoende gidsen aanwezig, zodat u kunt afdalen terwijl de rest van de groep de klim voortzet. In noodgevallen is de KINAPA (Kilimanjaro National Park), verantwoordelijk voor de repatriëring tot aan de ambulance. In Moshi is de dichtstbijzijnde medische faciliteit voor noodgevallen.
Zoals gezegd is de beste manier om hoogteziekte tegen te gaan het lichaam zo veel mogelijk te laten wennen aan de hoogte. Matoke Tours adviseert dan ook om de Machame route te nemen (geleidelijke stijging) en indien mogelijk een extra dag acclimatisatie in te plannen. Sommige reizigers kiezen er zelfs voor om eerst Mount Meru (4566m) te beklimmen ter bevordering van de acclimatisatie. Tevens is het raadzaam (op advies van uw dokter!) om het medicijn Diamox (Acetazolamide) mee te nemen, voor het geval dat u last krijgt van de hoogte. Diamox kan het optreden van milde en voor korte tijd ook ernstige symptomen voorkomen. Diamox versnelt de acclimatisatie, maar kan het effect van bivakkeren op grote hoogte niet voorkomen. Het middel heeft een werking die pas na enige uren inzet en zal u dus niet snel verlichting geven. Wanneer direct afdalen niet mogelijk is kan Diamox als noodmaatregel ingezet worden. Preventief gebruik van Diamox was voorheen, en wordt door sommige nog steeds, als omstreden beschouwt. Tegenwoordig wordt het gebruik echter steeds meer toegepast. Laat u goed adviseren door uw dokter!
Matoke Tours heeft niet de kwalificaties om alle adviezen betreffende gezondheid in Tanzania te leveren. Er wordt dan ook streng geadviseerd om circa 6 weken voor vertrek contact op te nemen met de GGD of naar uw huisarts te gaan voor het volledige advies en de benodigde vaccinaties en malariaprofylaxe.
In principe is de Kilimanjaro het hele jaar door te beklimmen, alleen verschillen de seizoenen nog van elkaar en kan het weer snel omslaan. Wel kunnen we duidelijk een aantal verschillende seizoenen herkennen.
Klimaatveranderingen
De huidige klimaatveranderingen hebben ook invloed op Oost – Afrika en de informatie die op deze pagina wordt vermeld is ontwikkeld op basis van de gemiddelde klimaatpatronen van de afgelopen jaren. Met jarenlange ervaring en een kantoor in Oost – Afrika merkt Matoke Tours dat de seizoenen nogal eens afwijken van het gemiddelde klimaat patroon. Neemt u de klimaatinformatie als een richtlijn, maar laat uw verwachtingen hier niet van af hangen!
Temperatuur indicatie
De temperaturen in Arusha en Moshi variëren tussen de 20 en 30 graden en naar mate men stijgt daalt de temperatuur geleidelijk. Laagste hellingen: Overdag 15° – 20° ’s Nachts -5° Hooggebergte: Overdag 5° – 6° ’s Nachts -10° tot -15
In Tanzania betalen ze met de Tanzaniaanse Shillings. Shillings zijn niet buiten Tanzania verkrijgbaar. Wij raden u daarom aan cash Euro’s mee te nemen, welke u ter plaatse om kunt wisselen. Met een pinpas en Visa-card kunt u bij bijna alle banken terecht. Houdt u er wel rekening mee dat stroomstoringen aan de orde van de dag zijn en hierdoor geldopnames niet altijd mogelijk zijn. Neem daarom voldoende cash geld mee! In de lodges betaalt u meestal cash, sporadisch zijn creditcard betalingen mogelijk. Wel kunt uw pinpas mee nemen vergeet deze niet op Wereld te zetten, anders kunt u niet pinnen in Tanzania.
Uw paspoort moet bij vertrek vanuit Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast moeten er 1 lege pagina’s in uw paspoort zitten. U moet in bezit zijn van een visum bij aankomst in Tanzania. Tegenwoordig de beste manier is uw visum voor vertrek online aan te vragen. Druk op de knop hieronder voor uitgebreide informatie.
Tijdens de routes (Machame, Lemosho en Rongai) overnacht u in de tenten (lengte 2.13 meter) van Matoke Tours en maakt u gebruik van de gehele kampeeruitrusting. Tijdens de beklimming gaan er meerdere porters mee die voor u de tenten, stoelen en een tafel mee naar boven nemen en deze ook voor u opzetten. De overnachtingen vinden plaats in professionele 2-persoonstenten die goed bestand zijn tegen de regen en de wind. Tijdens de klim bestaat er geen mogelijkheid tot douchen, maar de crew zorgt elke ochtend en avond voor een bak warm water, zodat u zich kunt wassen.
Hoewel de Kilimanjaro geen technische beklimming is moet de inspanning niet worden onderschat. Het is de hoogst ‘bewandelbare’ berg ter wereld en een goede voorbereiding is noodzakelijk voor een succesvol verloop naar de top. Met een goede conditie klimt u makkelijker en verbruikt u veel minder zuurstof, waardoor u weer minder last van hoogteziekte kan hebben. Begin zo’n 6 maanden voor vertrek met het opbouwen van uw conditie middels hardlopen en wandelen. Fietsen en oefeningen in de sportschool dragen ook bij aan een betere conditie. Vanaf 4 maanden voor vertrek is ook het verstandig om naast de conditie de gewrichten en spieren te laten wennen aan lange afstanden (minstens 10 km) door wandeltochten te ondernemen. Zorg er voor dat u deze wandeltochten onderneemt op dezelfde schoenen als die u gebruikt voor de Kilimanjaro, zodat deze helemaal goed zijn ingelopen. Tevens is het raadzaam om tijdens deze wandeltochten een rugzak met 4-7 kilo te dragen om ook uw rugspieren te laten wennen aan het gewicht dat u tijdens de beklimming dagelijks zult dragen. Ook in de sportschool kunt u de nodige oefeningen ondernemen om de juiste spiergroepen te trainen. Vraag hierbij de hulp van een gecertificeerde sportinstructeur die voor u een passend trainingsschema kan samen stellen gebaseerd op leeftijd, kracht en conditie. Iedereen met een goede conditie kan de top van de Kilimanjaro behalen, maar degenen die beter voorbereid gaan zullen niet alleen de top halen, maar hier ook veel meer van genieten. Veel succes met de voorbereidingen!
Uitgebreid document met alles wat u moet weten over een beklimming van de Kilimanjaro.
Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips.
Wij beantwoorden met veel liefde al uw vragen over de hoogtepunten, accommodaties en mogelijke reisroutes!
Al vele reizigers maakten hun reis met Matoke Tours! Lees hier de ervaringen van anderen.
Het Matoke Magazine boordevol reisinspiratie ontvangen? Wij sturen het u graag per post toe!
Advies van onze reisspecialisten in de vorm van een adviesgesprek, kantoorbezoek of webinar? Meld u hieronder aan
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!