Akagera National Park - Safari Rwanda

Akagera National Park

Akagera National Park is wellicht het best bewaarde geheim van Afrika! Het onontdekte National Park is gelegen in het oosten van het land en wordt slechts door de Akagera rivier gescheiden van buurland Tanzania. Het park kent een grote diversiteit aan landschappen en vegetaties, van goudkleurige savannes met glooiende graslanden tot moerassen, berglandschap en prachtige meren. Het is een waar paradijs voor diverse dieren, tegenwoordig is het zelfs thuis aan de big 5! En dat alles op slechts 2 uurtjes rijden vanuit hoofdstad Kigali! Akagera National Park is een geheim dat klaar is om door u ontdekt te worden!


Dit park is niet altijd een onontdekte parel geweest. Na afloop van de burgeroorlog in 1990 werd een groot gedeelte van het park gebruikt als landbouwgrond voor terugkerende vluchtelingen, waardoor het park in formaat halveerde. Sinds 2009 werkt het African Parks Network (APN) samen met de Rwanda Development Board (RDB) aan het (her-) introduceren van verschillende diersoorten in het park. Zo zijn er enkele jaren geleden leeuwen in het park uitgezet en is de populatie van deze katachtigen sindsdien al verdubbeld! In 2017 zijn er maar liefst 18 zwarte neushoorns uit Zuid-Afrika uitgezet, waardoor het park nu weer thuis is aan de big 5! Naast deze bijzondere dieren spot u er ook nijlpaarden, wildebeesten, diverse antiloop soorten, giraffes, zebra's en bijzondere vogelsoorten waaronder de zeldzame schoenbekooievaar!

De noordkant van het park bestaat voornamelijk uit uitgestrekte, droge savannevlaktes. Er ligt in het noorden maar één accommodatie, waar u de ultieme safaribeleving ervaart! Wakker worden in een National Park, vol wilde dieren, maar zonder de grote groepen toeristen. 's Ochtends gaat u in dit gebied op jeepsafari om op zoek te gaan naar het vele wild. De zuidelijke kant van Akagera National Park wordt gekenmerkt door grote meren en moerasgebieden, het is er prachtig groen! Hier onderneemt u ook bootsafari's. Zo komt u dichtbij nijlpaarden, schitterende vogels (er leven maar liefst 525 verschillende soorten!) en grote krokodillen. Het zuiden is ook het gebied waar de 18 zwarte neushoorns zijn uitgezet, dus hier maakt u het zien van big 5 compleet!

Het noorden van Akagera National Park is enkel toegankelijk van juni t/m augustus en van half december t/m februari. In de overige maanden van het jaar is de noordelijke regio niet bereikbaar in verband met hevige regens.


Locatie Oost-Rwanda, 2 uur vanaf Kigali
Activiteiten Jeepsafari, bootsafari, vogelsafari en nachtsafari
Klimaat Overdag warm, van 25 tot 30 graden, 's nachts koelt het licht af

Activiteiten Akagera National Park

Jeepsafari

Dit park leent zich uitstekende voor lange safari's met een 4WD landcruiser of een comfortabele minibus. U gaat met het voertuig alle uithoeken van het park ontdekken, op zoek naar wilde dieren. De safari's met de auto vinden doorgaans vroeg in de ochtend of laat in de middag plaats. Dan zijn de temperaturen het meest aangenaam en zijn de dieren het meest actief, waardoor de kans op een succesvolle safari het grootste is. De safari's in het zuiden van het park kenmerken zich door giraffen, neushoorns en bijzondere vogels. Aan de noordkant van het park bevinden zich uitgestrekte savannevlaktes met leeuwen, buffels, zebra's en luipaarden. De safari's worden altijd begeleid door een professionele ranger die het park op zijn/haar duimpje kent.

Nachtsafari

De nachtsafari's in Akagera National Park starten doorgaans vlak voor de zonsondergang. Deze safari wordt begeleid door een ranger die gespecialiseerd is in het spotten van nacht actieve dieren. Hij neemt voorop de auto plaats, op een speciale daarvoor gemaakte stoel. Met een grote lamp zal hij de dieren proberen te spotten. Reizigers spotten tijdens deze safari's dieren zoals luipaarden, nijlpaarden, bushbaby's en kleine katachtige soorten.

Bootsafari

Aan de zuidkant van Akagera National Park bevinden zich prachtige meren, waarvan de grootste Lake Ihema is. Het is mogelijk om 's middags een boottocht over dit meer te maken. De focus ligt daarbij op het spotten van nijlpaarden, krokodillen, drinkende dieren langs de waterkant en vele vogelsoorten. De bootsafari's worden uitgevoerd in kleine groepjes van maximaal 10 personen.

Vogelsafari

Liefhebbers van vogels kunnen in Akagera National Park een ranger toegewezen krijgen die volledig gespecialiseerd is in de diverse vogelsoorten die in het park leven. Samen met deze ranger wordt er een dag lang gezocht naar bijzondere vogelsoorten en wordt hier uitleg over gegeven. Deze safari zal met name plaatsvinden in de zuidelijke regio van het park. Vanwege het drassige moerasgebied en de vele meren worden daar de meeste vogels gespot.

script>