Routes Kilimanjaro - Kilimanjaro beklimmen - Machame route

De verschillende routes naar de top!

De top van de Kilimanjaro kan via verschillende routes bereikt worden, waarvan de Marangu Route (Hutten) en de Machame route (kamperen) de meest populaire routes zijn.

Deze routes zijn hieronder op de kaart aangegeven.

Het beklimmen van de Kilimanjaro is geen technische klim, de uitdaging zit hem meer in de immense hoogte van de berg en de bijzonder snelle bestijging. Iedereen die de berg beklimt kan last krijgen van hoogteziekte; topfit of ongetraind van te voren is niet in te schatten hoe het lichaam zal reageren op de hoogte.

Elk expeditielid zal op één of andere manier de hoogte gaan voelen en de belangrijkste manier om hoogteziekte tegen te gaan is dan ook op de juiste manier te acclimatiseren (het lichaam laten wennen aan de hoogte). Over het algemeen kan worden aangenomen dat hoe meer de tijd wordt genomen om te wennen aan de hoogte, hoe groter de kans van slagen tot het behalen van de top!

In alle routes die Matoke Tours aanbiedt kan een extra dag acclimatisatie worden ingepland, wat de kans op slagen vergroot.

De Machame route (Whiskey route)

De Machame route is de favoriete route van Matoke Tours aangezien de gevarieerde natuur uitgebreid aan bod komt. De tocht begint in het tropische regenwoud met verschillende apensoorten en verandert geleidelijk in arctische landschappen en spectaculaire uitzichten op Mount Meru! Aangezien nog steeds de meeste toeristen de Marangu route beklimmen is het op de Machame route relatief rustig wat de beleving van de klim ten goede komt. Tevens is de route een geleidelijk klim, waardoor het lichaam rustig kan wennen aan de hoogte (zeker met een extra dag acclimatisatie), waardoor de kans op slagen alleen maar wordt vergroot.

kilimanjaro expeditie kilimanjaro routes

Programma van de Machame route (6 of 7 dagen)

U komt aan op het Kilimanjaro Airport en wordt naar uw eerste accommodatie aan de voet van Mount Meru gebracht (45min). Hier geniet u van een drankje en bespreekt u met uw gids de plannen voor de Kilimanjaro beklimming. Het is aan te raden om minstens twee dagen rust te houden voordat u aan de klim begint. Hierdoor kunt u wennen aan het nieuwe klimaat en de hoogte van 1540m wat het acclimatiseren later tijdens de klim bevordert!

Dag 1
U wordt rond 07.30u opgehaald bij de lodge door de hele crew. U ontmoet de gidsen, kok & porters en vertrekt samen naar de Machame Gate, westelijk Kilimanjaro. Hier arriveert u rond 10.00u. Na het papierwerk begint de klim! Vandaag kunt u een prachtige route door het tropisch regenwoud verwachten. Boordevol franje apen & tropische vogelsoorten is dit een zeer fraai begin van de Kilimanjaro klim. Na zo'n 5 uur geleidelijk stijgen arriveert u bij Machame Camp waar de tenten al staan op gezet. Geniet samen met de gids & mede klimmers van een verdiend warm kopje thee met wat popcorn. Nadat u bent opgefrist wordt in de 'mess tent' het diner geserveerd. Elke avond begint het diner met een voedzame (groente)soep gevolgd door een koolhydraat rijke maaltijd. Daarna wordt de dag van morgen doorgenomen en worden de zuurstof en hartslag gecontroleerd. Dit zodat u goed voorbereid en gezond de volgende trekking dag begint.

Zwaarte vandaag:
gemiddeld
Hoogte:
Machame gate 1800 meter naar Machame Camp 3000 meter
 

Dag 2
Na een (warm) ontbijt maakt u uw dag rugzak gereed voor vandaag. Deze route brengt u door het laatste stukje regenwoud. Al snel bent u boven de boomgrens en veranderd de omgeving in een kleurrijk heidelandschap met veel bijzondere (endemische) planten en bloemen. U hiked 'pole pole' in zo’n 3 à 4 uur erg stijl omhoog tot u bij de lunchlocatie arriveert en hier een welverdiende lange pauze neemt. Na de lunch is het minder stijl en na maximaal 1,5 geleidelijk stijgen en dalen arriveert u bij Shira Camp. Een zeer weids uitgestrekt kamp met prachtig zicht op zowel Mount Meru als de summit van de Kilimanjaro. Gebruik de resterende middag om Shira Cave te bezoeken (kwartiertje afstand van het kamp), u op te frissen en louter te genieten van de meest indrukwekkende vergezichten vanaf deze locatie. Uiteraard geniet u ook vanavond weer van een goed verzorgde warme maaltijd. Bereid u voor op een koude nacht, de temperaturen dalen tot (net) onder het vriespunt.

Zwaarte vandaag:
Semi-zwaar tot gemiddeld
Hoogte:
Machame Camp 3000 meter naar Shira Camp 3900 meter
 

Dag 3
Probeer zo goed mogelijk te ontbijten, er staat u namelijk een lange, pittige (acclimatisatie) dag te wachten. Nadat u gereed bent hiked u geleidelijk omhoog door het heide landschap wat na een paar uur veranderd in alpine woestijn. Dit houdt in dat er nog maar minimale lage begroeiing is met daarbij veel stenen en stof wat de klim niet altijd vergemakkelijkt. Het lastige vandaag zit hem in de afstand, lengte en hoogte. Het eerste doel is namelijk Lava Tower op een hoogte van 4630 meter welke u na zo’n 4 à 5 uur hiken bereikt. Hoogteziekte symptomen als (ernstige) hoofdpijn, misselijkheid/overgeven & duizeligheid kunnen allen optreden tijdens de tocht naar Lava Tower. Hier aangekomen dient u zeker een half uur rust te nemen om uw lichaam aan deze hoogte te laten wennen en zo te acclimatiseren. Gebruik deze tijd tevens om uw lunch te nuttigen. Na Lava Tower daalt in zo’n 2 à 3 uur weer naar bekende hoogte. U zult merken dat de (eventuele) hoogteziekte symptomen verminderen zodra u daalt. U komt eind van de middag aan bij Barranco Camp op 3840m waar u zich opfrist, dineert en tijdig in uw tentje kruipt voor de overnachting.

Zwaarte vandaag:
Erg zwaar tot semi-zwaar
Hoogte:
Shira Camp 3900 meter, via Lava Tower 4630 meter, naar Barranco Camp 3840 meter
 

Dag 4
Na een goede overnachting voelt u zich vandaag weer aangesterkt. Klaar om de spannende 'Great Barranco Wall' te trotseren! Deze steile wand is zo’n 260 meter hoog en doet angstaanjagend aan. Gelukkig is het gemakkelijker en vooral erg leuk om deze wand middels handen en voeten te beklimmen. Nadat u de klim heeft voltooit geniet u van een fantastisch zicht op de Karanga vallei. Het acclimatisatie proces wordt tevens versterkt door de klim over de Barranco Wall (op 4100 meter). Neem daarom een pauze bovenop de wand alvorens u de Karanga vallei indaalt. Na nog ruim anderhalf uur geleidelijke dalen arriveert u bij Karanga camp waar de lunchpauze wordt gehouden. Het is vervolgens nog zo’n 3 uur geleidelijk stijgen tot Barafu Camp. Het diner wordt direct geserveerd bij aankomst, zodat u zo snel mogelijk kunt gaan rusten. Immers begint rond middernacht de hike naar de summit!

Zwaarte vandaag:
Semi-zwaar afgewisseld met gemiddeld
Hoogte:
Barranco Camp 3840 meter naar Barafu Camp op 4550 meter
 

Dag 5
Net voor middernacht wordt u gewekt, u eet dan licht met thee en koekjes. Ga goed voorbereid op pad zoals de gids u heeft geïnstrueerd! Het tempo is extreem ‘pole pole’ tijdens deze hike om zo de kans te verhogen de summit te behalen! Na zo’n 6 à 7 uur steil hiken bereikt u Stella Point (5685 meter) terwijl de zon langzaam opkomt over de Mawenzi piek. U zet uw hike voort terwijl u langs de gletsjers en caldera boven op de summit van de Kilimanjaro loopt. Een wonderschoon, (voor vele) emotionele tocht over het dak van Afrika. Na nog een uurtje hiken arriveert u dan bij Uhuru Peak, het hoogste punt van Afrika op 5895 meter hoogte! Na het bereiken van de summit daalt u in zo’n 3 à 4 uur af naar Barafu Camp voor de nodige rust en een warme welverdiende lunch. Wanneer de krachten weer zijn aangesterkt daalt u in wederom zo’n 3 à 4 uur af via de Mweka Route naar het laatste kamp van de Kilimanjaro beklimming: Mweka Camp op 3100 meter. Vandaag is de omgeving verandert van gletsjers, alpine woestijn en heide om uiteindelijk weer in het groene tropische regenwoud te arriveren! Een unieke memorabele dag met veel indrukken. Maar nu eerst tijd voor een smakelijk diner en de nachtrust!

Zwaarte vandaag:
Zeer zwaar, afgewisseld met semi-zwaar tot gemiddeld
Hoogte:
Barafu Camp 4550 meter, via summit 5895 meter, naar Mweka Camp op 3100 meter
 

Dag 6
De laatste dag is een zeer ontspannen, prachtige hike door het regenwoud. Na zo’n 3 uur dalen arriveert u bij de Mweka Gate waar u voor de laatste maal met de gidsen gaat lunchen. Neem afscheid van het hele team waarbij iedereen van ongekend belang is geweest. Middels de welverdiende tip (fooi) toont u ook via deze manier uw waardering voor hen (meer informatie over de fooien verder in dit informatiedocument). Daarna rijdt u in zo’n 2 uur terug naar Arusha waar u na een weekje heerlijk onder de douche kunt springen en zult dromen over de indrukwekkende prachtige klim over Afrika’s hoogste berg!

Zwaarte vandaag:
gemiddeld tot gemakkelijk
Hoogte:
Mweka Camp 3100 meter naar Mweka Gate 1800 meter
 

Overige routes

De Marangu route (Coca Cola route)
De Marangu route is de meest populaire en ook drukste beklimming van de Kilimanjaro, dit komt doordat het de kortste en dus ook de voordeligste weg naar de top is. Het is de enige route waarbij er in hutten wordt overnacht. Door de zeer snelle bestijging van de berg is dit ook de route met de grootste kans op hoogteziekte. Zonder acclimatiseren kan deze de Marangu klim in 5 dagen gelopen worden. Een extra dag acclimatiseren vergroot uiteraard de kans tot het behalen van de top.

De Lemosho route
De Lemosho route wordt maar door weinig toeristen beklommen en kan in 7, 8 of zelfs 9 dagen worden ondernomen. Tijdens deze route overnacht u in tenten. Net zoals de Machame route kent ook deze route een geleidelijke stijging, waardoor de acclimatisatie goed is.

De Rongai route
De Rongai route kent een lange aanvoerroute naar het startpunt. U wordt hier door een Landcruiser afgezet. Doordat de Rongai klim al op een flinke hoogte begint is deze route minder ideaal voor de acclimatisatie. Ook tijdens deze route overnacht u in tenten en het behalen van de top is in 7 dagen mogelijk. Mocht u geïnteresseerd zijn in één van de bovenstaande routes stuurt u dan een e-mail of belt u ons dan op voor meer informatie.

Voor meer informatie betreft deze routes neemt u contact op met onze Kilimanjaro specialisten

De verschillende routes naar de Kilimanjaro top

sluit kaart