Over Mauritius

Op 2000 kilometer van de Afrikaanse kust, midden in de Indische Oceaan, ligt het tropische eiland Mauritius. Mauritius is 1900 km2 groot en maakt deel uit van de Maskarenen samen met La Reunion en Rodrigues. Dit eiland van 64 kilometer lang en 55 kilometer breed heeft zich ontwikkeld tot een van de mooiste strandbestemmingen van de wereld. Na suiker en textiel is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten en daar is dan ook goed op ingespeeld. Lees hieronder wat meer over Mauritius!

Geschiedenis

Nadat de Arabieren en Portugezen het eiland al meerdere malen hadden bezocht waren het de Nederlanders die zich als eerste vestigden op Mauritius. Met slaven uit Madagascar en gevangenen uit Batavia (Indonesie) bouwden de Hollanders een steunpunt voor de route van Afrika naar Indie. Zij gaven het eiland ook zijn naam in 1638 en vernoemde het naar Prins Mauritius van Nassau.

Al snel na het vertrek van de Nederlanders namen de fransen het over en koloniseerden het eiland. Zij noemden het Ile de France. Zij gaven ook de hoofdstad een naam, Port Louis. Waarschijnlijk vernoemd naar Louis XV. Mauritius was nu een belangrijke en strategische plek voor de handelsroutes tussen Europa en Azie. Ook was het eiland zeer interessant om zijn tropische houtsoorten en het ontbossen begon al snel. De Engelsen en de Fransen vochten hevig om het eiland in de tijd van Napoleon. De Engelsen wonnen maar ze lieten de fransen bezetters het eiland behouden. Zo bleven de Franse taal en wetten op het eiland. Het enige dat de Engelsen veranderden was de naam van het eiland. Het werd weer Mauritius.

Onafhankelijk werd Mauritius in 1968. In 1992 werd Mauritius een republiek onder de Common Wealth.

Bevolking en Religie

Mauritius heeft een populatie van ongeveer 1,3 miljoen mensen. De mensen zijn een mix van Indiërs, Europeanen, Chinezen en Afrikanen. De helft van de bevolking is hindoe en een derde is katholiek.

Er is geen officiëele taal, maar als lid van Common Wealth en Francophonie, spreekt men zowel Engels als Frans in Mauritius. De moedertaal is Creools, dat wordt gezien als verbasterd Frans.

Flora, Fauna

Ook Muaritius heeft, net als veel eilanden, endemische flora. Deze bijzondere planten zijn voornamelijk te zien in Black River Gorges National Park. Beroemd is het Mauritiaans ebbenhout dat het donkerste hout ter wereld is.

Wat de dieren betreft leefden hier de dodo en de reuzenschildpad. Onder water is ere en hoop moois te zien zoals walvissen, dolfijnen, schildpadden en de blauwe koolvis.

Economie

Sinds onafhankelijk in 1968 heeft Mauritius zich ontwikkeld van een lage inkomen economie tot een midden inkomen economie. De economie werd gedragen door landbouw (suiker en textiel), maar tegenwoordig is de grootste bron van inkomsten toerisme. Ookricht Mauritius zich op offshore bankieren en is ere en toename in plastische chirurgie en ander medisch toerisme.

Visum

U hebt geen visum nodig voor Mauritius. Slechts een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is en een retourticket. Neem ook uw gele koorts vaccinatiebewijs mee.

Munteenheid

De munteenheid in Mauritius is de MUR (Mauritian Rupee) op dit moment (April 2016) is 1 euro 38 rupee waard.