Praktische reisinformatie

Mauritius is makkelijk te bereizen. Met een oppervlakte van 2000 km2 en een goede infrastructuur, kun je in een uur alle kanten van het eiland bereiken. Mauritius is een ontwikkeld eiland en ingericht voor toerisme. De wegen zijn goed, de service is prima, de mensen zijn vriendelijk, er is heerlijk eten en natuurlijk zijn er prachtige stranden. Er zijn ook veel leuke badplaatsjes met restaurants en winkeltjes. Er is een overvloed aan hotels en resorts te vinden op het eiland. Matoke heeft hier natuurlijk weer zijn eigen favorieten uitgehaald.

Ondanks alle toerisme probeert Mauritius zijn exclusiviteit te bewaren door geen charters toe te laten op het eiland. Hierdoor zal het nooit een massa bestemming worden. Ook vinden veel toeristen de lange vlucht net iets te ver. Ben je er dan eindelijk, dan wordt je rijkelijk beloond met de schoonheid van dit eiland!

Naast het strand biedt Mauritius veel meer. Mauritius wordt omgeven door koraalriffen. Hierdoor is het onderwater leven adembenemend. Flic en Flac is de bekendste snorkel en duikplek in het westen van het eiland. Naast endemische vogelsoorten is ook het Black River Gorges National Park heel interessant door de unieke plantsoorten die hier voorkomen. Ook historische gebouwen, mooie winkelcentra, leuke lokale markten en de creoolse cultuur geven Mauritius ingredienten voor een allesomvattende vakantie!

Mauritius in een notendop

Port Louis

De hoofdstad van Mauritius heet Port Louis en ligt ten noordwesten van het eiland. De Nederlanders gebruikten de stad al als haven, de Fransen maakten er het administratieve centrum van. Dit heeft de stad verder ontwikkelt tot hoofdstad.

Vandaag de dag is Port Louis een drukke hoofdstad met ongeveer 160.000 inwoners. Port Louis is het bezoeken waard. Ga bijvoorbeeld naar de drukke centrale markt waar alle lokale producten te koop zijn. Le Caudan Waterfront is het grootste winkelcentrum aan de haven. Hier kunt u heerlijk eten, winkelen en een filmpje pakken. Rechts aan de waterkant zitten wat goedkopere eet- en drinktentjes.

Ook leuk om te bezoeken zijn de paardenraces. Bij de Crown Lodge kunt u op comfortabele wijze een kijkje nemen in de wereld van het paarderacen in Mauritius. Zeker ook de moeite waard is een bezoek aan Fort Adelaide (La Citadelle). Dit fort is gebouwd in de 19e eeuw met als doel de stad te beschermen tegen de vijand. Het Fort ligt wat hoger dus heeft prachtige vergezichten over de stad en de zee!

La Labourdonnais en Lambic behoren tot de beste restaurants van Port Louis.

Het noorden

Boven Port Louis, in Mauritius “The North” genoemd, liggen veel kleine badplaatsjes met een hoop hotels en resorts. De districten heten Pamplemousse en Riviere du Rempart. De bekendste badplaatsjes zijn Point aux Cannoniers, Trou aux Biches, Mont Choisy, Grand Baie, Pereybere en Cap Malheureux.

Grand Baie
Grand Baie is een toeristisch plaatsje bij uitstek. Ooit was het een vissersdorp dat de Nederlanders “Bay without an end” noemden. Nu is het een mooie baai vol met bootjes, een prachtige zonsondergang en veel vertier. Grand Baie is druk, heeft een publiek strand en een boulevard vol met restaurantjes, winkeltjes en winkelcentra. Voor de reiziger die zich graag onder de mensen begeeft en houdt van shoppen, uit eten gaan en terrasjes pikken, is Grand Baie de plek!

Achter de stad aan de hoofdweg bevindt zich eengroot winkelcentrum. Hier zijn leuke winkels, fastfood ketens en een hoop vertier voor kinderen zoals botsautos en speelmachines. Wat restaurants betreft is “Beach House” een aanrader. Hier worden geweldige porties vlees geserveerd in een levendig restaurant aan het water!

Le Off is ook een aanrader in Grand Baie. Hier is een uitgebreide internationale kaart en serveren ze heerlijke cocktails!

Pereybere
Pereybere is Grand Baie in het klein. Hier vindt u ook hotels en resorts in een kleiner plaatsje. Er is een publiek strand en leuke restaurantjes en winkeltjes. Ga hier eens eten bij Grill & Chill, lekkere verse vis aan de straatkant! Heerlijk en gezellig.

Cap Malheureux, Mont Choisy en Trou aux Biches
Cap Malheureux is het meest noordelijke punt van het eiland. Hier meerden de Engelsen aan toen ze het eiland veroverden op de Fransen in 1810. Cap Malheureux is een rustig plaatsje. Mont Choisy en Trou aux Biches hebben hun eigen toeristische centrum met restaurantjes en winkeltjes.

Wat het noorden aantrekkelijk maakt is dat alle plaatsjes dicht bij elkaar ligen. De infrastructuur is goed en er zijn geen hellingen. Zelfs per fiets is dit deel makkelijk te verkennen.

Het Westen

Beneden Port Louis, in het westen van het eiland ligt Albion, Flic en Flac en het leuke plaatsje Tamarina. Flic en Flac is het meest bekend en eert zijn naam wederom aan de Hollanders. “Fried landt Flaak”, is oud-Nederlands voor vrij en vlak land. Flic en Flac is van een vissersdorpje uitgegroeid tot de tweede belangrijkste toeristische plaats van het eiland.

Flic en Flac is ook populair bij de lokale mensen. Het is er rustig, heeft een van de langste baaien van het eiland en het is veilig om te zwemmen. Ook voor duikers en snorkelaars is dit een hotspot. Uiteraard zijn er tal van resorts en hotels te vinden.

Naast de watersporten is Flic en Flac ook de brug naar het mooie natuurpark Black River Gorge en het natuurwonder “terres des Couleurs”. Dit wonder bevindt zich in het zuid-westen van Mauritius bij Riviere Noire. Het is een duingebied waar het zand uit zeven verschillende kleuren bestaat. Het westen is dus een strategisch punt voor strand- en natuurliefhebbers.

Het einde van de baai wordt gekenmerkt door het schiereiland “La Morne Brabant”. Het schiereiland heeft een kleine berg met verschillende grotten en overhangingen. In de tijd van de slavernij hielden de slaven zich hier schuil. Daarom is dit schiereiland het symbool voor de afschaffing van slavernij in Mauritius en tegenwoordig een toeristische trekpleister.

Het zuiden

Het zuiden is een prachtig landschap met rotsen, baaien en lagunes maar is ook het minst ontwikkelde deel van het eiland. Natuurliefhebbers komen in het zuiden zeker een hun trekken. U bent hier in de buurt van bijvoorbeeld Black Forest River Gorge NP of Rochester Falls, de mooiste waterval van het eiland. Verder zijn er nog dierenparken te bezoeken waar u vogels, apen, schildpadden en zelfs herten kunt vinden. Zwemmen is hier niet veilig maar door de passaatwind is het wel een hotspot voor kitesurfers.

Het oosten

Het oosten van Mauritius heeft prachtige stranden en baaien. Het nadeel is dat er vrijwel altijd wind staat, vooral in juli en augustus. Dit is duidelijk zichtbaar aan de scheve bomen. Zelfs sommige huizen zijn scheef gaan staan door de wind.

Er zijn verschillende prachtige resorts te vinden in het oosten. Allen voorzien van schitterende stranden en baaien.

De absolute highlight van het oosten is Ile aux Cerfs. Dit is een prototype bounty eiland dat je alleen per boot kunt bereiken. Er is een goed restaurant aanwezig maar houdt wel rekening met de forze prijzen.

Accommodatie

De accommodaties in Mauritius zijn zeer gevarieerd en uitgebreid. Er zijn hotels, guesthouses, B&B's, resorts en er is veel self-catering in de aanbieding. Matoke Tours heeft zelf veel accommodatie bezocht en een selectie gemaakt op basis van locatie, variatie en de mogelijkheid tot samenwerking.

De accommodaties zijn verspreid over het eiland hierdoor kunt u zelf uitkiezen wat het beste bij uw vakantie past. Kijk op de accommodatiepagina voor de Matoke selecties.

Eten en drinken

Mauritius is niet goedkoop. Voor resorts adviseren we om zoveel mogelijk halfpension te boeken. Vaak is er een snack of a la carte menu voor de lunch aanwezig.

Zit u in een kleinschaliger hotelletje in een stadje, dan zijn er genoeg restaurantjes in de buurt. Hotels bieden zelf vaak alleen B&B aan. Houdt rekening met 20 tot 30 euro per maaltijd inclusief drankjes. In Mauritius is het veilig, ook 's avonds, dus u kunt makkelijk per taxi of te voet over straat.

Natuurlijk hoort bij het strand een goede cocktail. Elk hotel heeft een uitgebreid cocktail menu. Frisdrank of een verse jus kost ongeveer 3 euro, een biertje 4 euro, een wijntje 5 euro en de cocktails kosten ongeveer 8 euro.

Tijdsverschil

Op Mauritius is het in de zomertijd 2 uur later dan in Nederland en als bij ons de klok terug gaat is het 3 uur later.

Veiligheid

Mauritius is veilig, ook 's avonds. U kunt dus gemakkelijk per taxi of te voet over straat.

Geld

De derde bron van inkomst op Mauritius is banken. Maak u dus geen zorgen over pinautomaten of betalen met uw creditcard. De lokale munt is de Mauritian Rupee, de MUR, en de huidige koers (maart 2016) is 38 rupee voor een euro. U pint biljetten van 1.000 rupee, dus 26 euro briefjes (huidige koers).

Visum

U heeft geen visum nodig voor Mauritius. Slechts een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is en een retourticket. Het is altijd verstandig om uw gele koorts vaccinatiebewijs meet e nemen.